2.2.1.12. We maken een warmteplan (Transitievisie Warmte - TVW)
Omschrijving (toelichting)
In het kader van het Nationale klimaatakkoord moet iedere gemeente voor eind 2021 een Transitievisie Warmte (TVW) opstellen waarin wordt aangegeven welke wijk met welk alternatief voor 2030 van het aardgas af gaat. In 2020 is een start gemaakt met het opstellen van de Transitievisie Warmte. Het proces voor het opstellen van deze TVW wordt deels regionaal en lokaal opgepakt. De Transitievisie Warmte zal eind 2021 worden vastgesteld. De Transitievisie Warmte bevat een Transitiekaart voor de gemeente Schouwen-Duiveland en een uitvoeringsprogramma. In 2022 zal een start worden gemaakt met de wijk uitvoeringsplannen. Voor de wijkuitvoeringsplannen is voor 2022 tot en met 2026 een bedrag van € 100.000,00 per jaar noodzakelijk. Deze middelen zijn opgenomen op de lijst te honoreren prioriteiten. De Transitievisie Warmte moet iedere vijf jaar worden geactualiseerd.
Ter ondersteuning van de participatie bij het opstellen van de TVW is het regionale project Energieke gemeenten geïnitieerd waarbij instrumenten zijn ontwikkeld om de participatie in de Warmtetransitie te ondersteunen. Deze instrumenten zijn de Sociale Warmte Atlas Zeeland waarin initiatieven op het gebied van energie verzameld zijn in een kaart en een participatietoolkit met daarin allerlei instrumenten die gebruikt kunnen worden voor inwonersparticipatie. De gemeente Schouwen-Duiveland is penvoerder van dit traject en heeft hiervoor een financiële bijdrage ontvangen van de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen.
Stand van zaken
De gemeenteraad stelde de Transitievisie Warmte voor de gemeente Schouwen-Duiveland eind 2021 vast. Op regionaal niveau werkten we samen aan een plan voor de uitvoering van regio-brede projecten.
In het lokale uitvoeringsplan voor Schouwen-Duiveland zetten we in op een doelgroepgerichte en een gebiedsgerichte aanpak. Binnen de doelgroepen aanpak stelden we de subsidies en regelingen beschikbaar voor woningeigenaren om hun woning transitiegereed te maken en zetten we collectieve acties op. We werkten hierbij samen met Stichting Energiek Zeeland, Erfgoed Zeeland en het bewonerscollectief energietransitie. Collectieve acties voerden we uit in Malta en in Ouwerkerk. Voor wat betreft de gebiedsgerichte aanpak deden we onderzoek naar de mogelijkheid van aquathermie in de wijk Malta. Dit loopt nog door tot en met het tweede kwartaal 2023. Eind 2022 startten we op verzoek van de stadsraad Brouwerhaven met een werkgroep "alternatieve energie voor Brouw". Hierin onderzoeken we de mogelijkheden voor kleinschalige collectieve warmtenetten. Dit onderzoek loopt door in 2023.
Ter ondersteuning van de participatie bij het opstellen van de TVW initieerden we het regionale project Energieke gemeenten. Hierbij ontwikkelden we instrumenten om de participatie in de Warmtetransitie te ondersteunen, zoals Sociale Warmte Atlas en Participatie Toolkit. De gemeente Schouwen-Duiveland was penvoerder van dit traject en ontving hiervoor een financiële bijdrage van de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Het project is in maart 2022 afgerond. Als vervolg houden we de Sociale Warmte Atlas en Participatie toolkit actueel.