1.2.1.3. We zetten in op duurzame teelten als wieren- en algenteelt, creëren faciliteiten om deze teelten in kennis te ondersteunen
Omschrijving (toelichting)
Door middel van toekenning van subsidies (POP III) aan ondernemers voor ontwikkeling van zilte teelten en de kennisontwikkeling die plaats vindt in het kader van de samenwerking binnen het Living Lab Schouwen-Duiveland met de betreffende sector dragen we bij aan de ontwikkeling van zilte teelten, waaronder zeewier- en algenteelt. Eén van de activiteiten is om met de sector na te gaan welke mogelijkheden er op ons eiland zijn voor bewerking in de keten (denk aan farmacie, voedsel, energie, kustverdediging, zeewiergaswinning). Het project ZEEMOS is in september 2020 gestart om zeewier te kweken in combinatie met hangcultuurmosselen. Na het 1e jaar is het de bedoeling de zeewierkweek uit te breiden. ZEEMOS wordt ondersteund vanuit TKI Deltatechnologie. Bij het driejarig project Klimaat- en waterrobuust Laag-Nederland van nu naar 2100, waar onze gemeente aan deelneemt en dat in 2021 is gestart, komt de ontwikkeling van zilte teelten ook aan bod.
Stand van zaken
Twee onderzoeken waar we financieel aan bijdragen zijn het telen van zeebanaan en zeevenkel en het kweken van zeewier. Daarnaast is het kweken van zeewier in combinatie met hangcultuurmosselen in onderzoek. Ondersteuning van nieuwe concrete initiatieven hangt af van de regels voor de Europese, landelijke en Zeeuwse subsidiemogelijkheden. In september 2022 startte een verkenning naar de marktkansen voor aquacultuur en zilte teelten in de omgeving van Bruinisse. We haalden kennisvragen op, onder andere bij lokale ondernemers, en betrokken onderzoekers uit de regio. Eén van de vraagstukken is of er voldoende afzetmarkt is voor de zeewierproductie uit de regio.