Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

In 2019, 2020 en 2021 is in het kader van de pilot bloemenranden langs akkers jaarlijks ca 25 km (ca 20 ha) akkerrand ingezaaid. Alle betrokken partijen zijn enthousiast over het project maar begrijpen dat de gemeente de kosten niet structureel kan blijven dekken.
Voor de dekking van kosten van handhaven en zo mogelijk uitbreiden van de akkerranden zoeken we samen met ASD/ZLTO naar externe middelen. In 2021 worden plukbonnen geïntroduceerd, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het bloemenrandenproject. Studenten van de Has hebben een studie verricht naar het realiseren en monitoren van duurzame bloemenranden op Schouwen-Duiveland.  Duurzame akkerranden kunnen verbindingslijnen vormen in ecologische netwerken en bouwstenen in een te realiseren ecoraster.

Stand van zaken

In 2022 is het project bloemenranden langs akkers voor een periode van drie jaar verlengd. Met de verkoop van plukbonnen en bijdragen van sponsoren breidden de akkerranden uit van 20 naar 26 hectare. Van februari tot juli 2022 hebben studenten Toegepaste Biologie/Ecologie van de HAS Green Academy de functies van deze akkerranden onderzocht. Zij leverden in het derde kwartaal 2022 het eindrapport "Bloemrijke akkerranden: mooi en functioneel" op.  Eén van de conclusies is dat de huidige akkerranden een meerwaarde zijn voor bestuivende en andere insecten in de zomerperiode. Aanbevolen wordt de akkerranden robuuster te maken voor gebiedseigen soorten om ook een verbinding te kunnen zijn in de ecologische structuur van een gebied. Het hele rapport en de aanbevelingen zijn opgenomen in de bibliotheek op de website van Living Lab Schouwen-Duiveland. 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G