Aanbiedingsbrief

Hierbij bieden wij u de Programmabegroting 2025-2028 aan.

Kernboodschap

In deze programmabegroting gaan wij uit van een reëel meerjarenperspectief. Hierin zijn alle relevante ontwikkelingen en gevolgen van beleidskeuzes vanuit het Rijk verwerkt. Ook de door uw raad vastgestelde kaders zijn meegenomen. Voor 2025 kunnen wij u een structureel sluitende begroting aanbieden. Vanaf 2026 verandert dit beeld. In dat jaar is de begroting door incidentele effecten per saldo nog positief, maar structureel niet meer. Met de prioriteiten die wij u voorstellen te honoreren volgen wij uw lijn om eerst af te maken waar we aan begonnen zijn. Echter zien wij dat hier de kosten van stijgen. Vanaf 2027 leidt dit tot een begroting met een negatief saldo. Hiervoor nemen we op dit moment nog geen dekkingsvoorstel op. Er is nog veel onzekerheid over de toekomstige financiële ontwikkelingen, zeker als het gaat over beleid van de Rijksoverheid. Met de eventuele inzet van het dividend van de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH) na 2026 hebben we tijd om de ontwikkelingen vanuit het Rijk af te wachten en goed te volgen. Daarnaast onderzoeken we het komend jaar of de rijksbijdragen voldoende zijn voor uitvoering van onze wettelijke taken. Ook gaan we op zoek naar mogelijkheden om onze structurele lasten te verlagen en onze inkomsten te verhogen. 

Dynamische context

In het sociaal domein zien we de uitdaging om met een veranderende wet- en regelgeving en schaarse middelen te doen wat nodig is. De vraag van de inwoners naar zorg neemt verder toe. Tegelijkertijd willen we als gemeente meer aan de voorkant komen. We werken deze opgave komend jaar uit in het beleidskader breed sociaal domein, waarmee we u onze keuzes en prioriteiten voor de komende jaren voorleggen. 

In het ruimtelijke domein zijn we aan de slag met verschillende grote opgaven. Allereerst de woonopgave. We zijn, samen met woningbouwcorporatie Zeeuwland en ontwikkelaars, op verschillende locaties aan de slag met het realiseren van woningen voor verschillende doelgroepen. Ook volgend jaar brengen we weer projecten tot realisatie. Een belangrijke randvoorwaarde voor wonen en bedrijvigheid is de stroomvoorziening op ons eiland. Samen met Tennet en Stedin zijn we bezig met de realisatie van een 150 KV station ten zuiden van Zierikzee. Voor de opgaven aan de noordkant van Zierikzee hebben we een concept-gebiedsvisie gemaakt en zijn we een participatietraject gestart. De nog vast te stellen gebiedsvisie geeft een ruimtelijk kader voor de uitvoering van opgaven op het terrein van wonen, mobiliteit, sport en voorzieningen. Verder geven we komend jaar een vervolg aan de uitwerking van de Omgevingsvisie Schouwen-Duiveland, het Omgevingsplan Schouwen-Duiveland, de uitvoering van de stads- en dorpsvisies en het spoorboekje milieu en duurzaamheid. 
 
Ook het groenonderhoud en de civiele infrastructuur staan hoog op de agenda, evenals openbare orde en veiligheid. Hier is aandacht voor de veilige samenleving, voor de toenemende ‘juridisering’ en voor ondermijning.  

Onze organisatie kampt met de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt, waardoor de realisatiekracht onder druk staat. Met de doorontwikkeling van de organisatie op wendbaarheid, slagvaardigheid, vakmanschap, sterke dienstverlening en goed werkgeverschap, gaan we, samen met uw raad en onze inwoners, de opgaven voor ons eiland aan.
 

Tot slot
Met deze begroting kunnen we blijven investeren in onze samenleving. Met het raadsakkoord heeft u de uitgangspunten voor de raadsperiode 2022–2026 benoemd. Aan de hand van het coalitieakkoord maken we af waar we aan zijn begonnen.

Samen houden we koers!

Wij wensen u voor de komende periode gezondheid en kracht toe, mede in het besef dat velen van u elkaar en ons college wijsheid en Gods zegen toewensen.

Zierikzee, 24 september 2024
 
burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland,

 

mr. S.J.A. Bronsveld                     J. Chr. van der Hoek MBA
gemeentesecretaris                     burgemeester