Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

De gemeente zet participatie doelgericht in bij onderwerpen die vooraf duidelijk afgebakend zijn. We zetten burgerparticipatie in omdat beleid vaak beter wordt als inwoners meedenken want zij zijn naast inwoners vaak ook vakmensen (jurist, hovenier) en kennen hun omgeving als geen ander. Zo werken we toe naar een breed gedragen oplossing. Als we als gemeente burgerparticipatie inzetten dan zijn de verwachtingen over en weer duidelijk. Dit betekent dat:

• de raad de mate van invloed van inwoners vaststelt voordat een traject start. 

• de gemeente tijdens het traject zorgt dat het voor inwoners altijd helder is welke rol en invloed zij hebben.

• de rol van de raad als eindbeslisser en volksvertegenwoordiger duidelijk is in het hele traject.

Hiervoor stellen we onze werkwijze voor burger- en overheidsparticipatie vast en experimenteren we met verschillende instrumenten, bijvoorbeeld een burgerberaad. We blijven inzetten op het gebruik van het Uitdaagrecht en het digitale participatieplatform denkmee.schouwen-duiveland.nl. We vinden het belangrijk dat inwoners met een initiatief goed op weg worden geholpen en maken helder wat onze rol in deze initiatieven is, daarvoor blijven we het ideeën loket ikhebeenidee@schouwen-duiveland.nl inzetten.

Jongeren zijn een doelgroep waarvan we het belangrijk vinden dat zij betrokken zijn, we zoeken naar vormen van participatie die jongeren aanspreken en bij hen passen.

Met de ambities hierboven en de uitkomsten van het rekenkameronderzoek naar burgerparticipatie stellen we een nieuw plan en uitvoeringsprogramma voor burgerparticipatie op. Dit is een vervolg op het actieplan netwerksamenleving, dat in 2019 is vastgesteld. Hiertoe nemen we op de lijst te honoreren prioriteiten 2023-2026 in 2024 een incidenteel budget op van € 15.000. 

Planning

2023 Voorbereiding 2024 Realisatie 2025 Nazorg