Algemeen
Het openbaar groen is ons natuurlijk kapitaal. Groen kleedt de buitenruimte aan en zorgt ervoor dat we ons buiten prettig voelen. Wetenschappelijk is aangetoond dat groen in de openbare ruimte effect heeft op het welbevinden en de gezondheid van mensen. Ook is groen een belangrijk instrument in de klimaatadaptatie, bijvoorbeeld in wateropvang en –berging en het tegengaan van hittestress. Openbaar groen speelt ook een rol in het streven naar een grotere biodiversiteit, wat noodzakelijk is om een evenwichtige en veerkrachtige leefomgeving voor mens en dier te realiseren.
Kwaliteit
Vanuit de visie Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR) werken we aan een duurzame en veilige omgeving. We werken volgens de gouden driehoek inrichting, beheer en gebruik. Voor het openbaar groen betekent dit, dat we het onderhoud in centra en accenten op kwaliteitsniveau A uitvoeren (volgens de CROW-kwaliteitscatalogus). In de woon- en verblijfsgebieden hanteren we kwaliteitsniveau B. In nauw overleg met onze groenpartners en met behulp van intensieve kwaliteitsmetingen houden we de vinger aan de pols wat betreft beeldkwaliteit en bepalen we of we ons ambitieniveau halen.
Uitvoeringsplannen
Groen
Zoals verwoord in de visie Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR) werken we zoveel mogelijk integraal. Werkzaamheden in de openbare ruimte stemmen we op elkaar af. Hiermee voorkomen we overlast voor de inwoners en gaan we efficiënt om met de beschikbare middelen. We werken aan een efficiënt te beheren areaal, door een evenwicht te zoeken in dagelijks onderhoud en groot onderhoud. Wanneer regulier onderhoud niet langer effectief is, vervangen we het groen of vormen we het groen om, met als uitgangspunt kwaliteitsverbetering (groenactieplannen). Aanleiding kan zijn gebieds- en/of interdisciplinaire projecten of vervanging/renovatie in verband met niet functioneren, ziektes en plagen of leeftijd van de beplanting.
In vrijwel alle projecten die Openbare Werken oppakt zit een onderdeel groen. De aanleiding voor de gebiedsprojecten is in veel gevallen civiel (riolering en/of verharding). In deze projecten loopt groen mee in de onder Wegen en Riolering geplande projecten. Ook kan herinrichting onderdeel vormen van uitvoering van een masterplan stad- of dorpsvisie.
Speelruimtes
In 2023 voeren we een jaarfase van het speelruimtebeleid uit. Speelplekken worden omgevormd naar het streefbeeld, waarbij speeltoestellen vervangen worden. Niet langer functionerende speellocaties worden omgevormd naar groen.
Het speelruimtebeleid vormt ook het toetsingskader voor burgerinitiatieven, waarbij ruimte is voor cofinanciering. Vanuit de wettelijke zorgplicht en voor een veilig gebruik van onze speelvoorzieningen voeren we ook in 2023 twee keer per jaar een inspectie van de speeltoestellen uit.
Bomenbeleid
Het Bomenbeleidsplan, welke in 2009 is vastgesteld, wordt geactualiseerd. Dit plan, waarin we het beleid ten aanzien van ons bomenbestand aanscherpen, ronden we in 2023 af. Naast het behouden en ontwikkelen van groene (hoofd-)structuren is er aandacht voor bescherming van cultuurhistorisch waardevolle bomen, richtlijnen voor ontwerp, aanleg en beheer van bomen, veiligheid en zorgplicht, wet- en regelgeving, ziekten en plagen en de waarde van bomen in het kader van klimaatadaptatie en biodiversiteit.
Begraafplaatsen
Bomen en beplanting zijn belangrijk op een begraafplaats en vormen mede de sfeer. Op verschillende plekken op de diverse begraafplaatsen is de beplanting verouderd of niet functioneel meer. In 2023 stellen we een groenrenovatieplan begraafplaatsen op, waarmee we de kwaliteit van deze bijzondere groene voorzieningen opwaarderen.
Beheer oppervlaktewater bebouwd gebied
In de overeenkomst Beheer Oppervlaktewater Bebouwd gebied (BOB) tussen het waterschap en de Zeeuwse gemeenten is het baggerbeheer vastgelegd, inclusief de fasering van deze werkzaamheden. Het baggeren en in stand houden van de oevers is noodzakelijk voor een goed functionerend watersysteem. Het eiland is opgedeeld in acht delfblokken. Ieder jaar wordt er één blok gebaggerd, hiermee wordt achterstallig onderhoud voorkomen. In 2023 is het delfblok Nieuwerkerk aan de beurt.
Ontwikkelingen
Ziekten en plagen
Bomen en planten zijn levende organismen en als zodanig gevoelig voor ziekten en plagen. Onder andere door klimaatverandering veranderen de groeiomstandigheden van bomen en planten en kunnen ziekten en plagen zich sneller verspreiden. Niet elke soort kan zich aanpassen, waardoor de kans op aantasting toeneemt. Op Schouwen-Duiveland heeft ons bomenbestand de laatste jaren vooral last van essentaksterfte. Zieke bomen ruimen we op wanneer de veiligheid in het geding is. Bij herplant kiezen we voor andere of resistente soorten; meer variatie is bovendien positief voor de biodiversiteit. Ook andere boomsoorten vragen aandacht. Zo bedreigt de kastanjebloedingsziekte de kastanjebomen en brengt de eikenprocessierups overlast voor onder andere weggebruikers met zich mee.
Door meer extreme weersomstandigheden vraagt ons populierenbestand extra aandacht. In 2023 werken we beleid uit voor ons bomenbestand, rekening houdend met klimaatverandering en versterking van de biodiversiteit.
Biodiversiteit
We versterken de ecologische structuren en bevorderen de biodiversiteit door groen en natuur te beschermen, te ontwikkelen en te verbinden. Daartoe brachten we, in samenwerking met een brede groep betrokkenen, alle kansrijke locaties en maatregelen in beeld in de kansenkaart biodiversiteit. Een aantal projecten loopt al, zoals het akkerrandenproject, het dorpsboomgaardenproject en het vergroenen van schoolpleinen. Vanuit het onderschrijven van de Zeeuwse bijenstrategie ontwikkelen we kleinschalige biodiversiteitsprojecten in samenwerking met Zeeuwland en de imkervereniging Schouwen-Duiveland. Al deze genoemde projecten zijn samenwerkingsvormen met externe partijen. Als gemeente participeren, faciliteren en investeren we in deze projecten, die ook in 2023 doorlopen.
Biodiversiteit versterken kan ook gerealiseerd worden door aanpassingen in groenbeheer en -onderhoud. Door in de onderhoudsmaatregelen en in de tijdsplanning van de maatregelen meer rekening te houden met de natuurlijke ontwikkeling kan er biodiversiteitswinst geboekt worden. Binnen de bebouwde kom passen we meer bloemenmengsels en kruidenrijk gras toe. Naast meer variatie in soorten komt dit ook ten goede aan de vragen van inwoners om meer kleur in de wijk. Kansen liggen hierbij ook in ecologisch maaibeheer. In 2023 stellen we een plan Ecologisch groenbeheer op, gericht op versterking van de biodiversiteit, waarbij communicatie met inwoners een belangrijk onderdeel vormt.
Bewegen en ontmoeten
Groen in de leefomgeving en gezondheid komen op verschillende manieren bij elkaar. Ontmoeten en bewegen in de buitenruimte wordt een steeds belangrijker thema, dat onder andere de basis vormt in projecten als dorpsboomgaarden en groene schoolpleinen. Ontmoetingsplekken met beweegvoorzieningen zijn vaak burgerinitiatieven, die een plek kunnen krijgen in de buitenruimte. Jeu de boules banen, fitnesstoestellen of beweegtoestellen voor ouderen vragen een zorgvuldige inpassing en goede afspraken over gebruik en beheer. In 2023 focussen we op heldere afspraken in het beoordelen en realiseren van burgerinitiatieven.
Klimaatadaptatie
Groene ontwikkelingen in de buitenruimte hebben een rol in de klimaatadaptatie. Bomen en groen hebben een positief effect op de leefomgeving. Ze verbeteren de waterhuishouding, beperken opwarming en hittestress en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Opvang en slim omgaan met regenwater vraagt minder verharding en meer groen. Onder andere met de actie Tegelwippen spelen we hierop in. Waar mogelijk kiezen we voor waterdoorlaatbare verharding, zoals op parkeerplaatsen. Met het strategisch planten van bomen kunnen we schaduwplekken of -routes creëren. Een meer robuuste groenstructuur met meer variatie is positief in het kader van klimaatadaptatie en biodiversiteit.
Droogte en hevige buien hebben ook invloed op het groenbeheer. Watergeven in langdurig droge periodes vraagt steeds meer tijd en geld. Met name op de natuursportvelden is dit door gebrek aan zoet water een probleem. In 2023 zoeken we verder naar alternatieve oplossingen om de velden wat betreft waterbalans in goede conditie te houden. De kwetsbaarheid van natuurgrasvelden leidt daarnaast tot een toenemende vraag naar kunstgrasvelden. Hierbij wordt steeds meer de nadruk gelegd op de betekenis van een sportcomplex voor de leefbaarheid van een kern. De ervaringen met de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden in 2022 in Nieuwerkerk en Oosterland nemen we mee in nieuw beleid.
Financiën
Groen
We werken op dit moment voor het groenonderhoud met exploitatiebudgetten. De verdere vertaling vanuit het IBOR voor de benodigde budgetten op het gebied van groen, maken we definitief in het nieuwe beheerplan Groen 2023-2026.
Speelruimtes
Binnen de voorziening speelruimtes zijn voor de begrotingsjaren de volgende mutaties geraamd:
Dit zijn mutaties op basis van het vastgestelde beleid. De voorziening is meerjarig toereikend.
Risico’s
Risico’s in de openbare ruimte bestaan hoofdzakelijk uit aansprakelijkheid bij schade door gebreken aan elementen of objecten. Van belang is dat de gemeente voldoet aan haar wettelijke zorgplicht. Om hieraan te voldoen, keuren we de speeltoestellen en inspecteren we de bomen (BVC). Door het uitvoeren van inspecties en keuringen en het nemen van adequate maatregelen blijven de risico’s beperkt.