Portefeuillehouder
Paula Schot

Omschrijving (toelichting)

Voor onze jeugdigen stimuleren we partners tot nauwere samenwerking en nieuwe initiatieven gericht op preventie, vroegsignalering en het versterken van de eigen kracht van inwoners.

Vanaf 2021 zijn een aantal initiatieven op gang gebracht waar we in 2023 en verder aan werken:

  • Vormen van een coalitie van samenwerkende partijen binnen het project Kansrijke start. Om ieder kind een gezonde, veilige en kansrijke start te bieden is meer aandacht voor de eerste 1000 dagen van zijn leven. In het programma wordt uitgegaan van het bouwen en verankeren van een lokale coalitie rondom de eerste 1000 dagen, waarbij de partijen die betrokken zijn bij een gezin, elkaar in deze fase intensief opzoeken en gebruik maken van ieders expertise.
  • Voor kwetsbare jongvolwassenen van 16 tot 27 jaar werken we binnen de pilot Samen Sterk voor Jongeren met de betrokken organisaties aan een samenhangend aanbod.  De pilot richt zich op de levensdomeinen onderwijs, ontwikkelen van een steunend netwerk en invulling van de vrije tijd, werk en inkomen, wonen en welzijn. We zorgen voor een doorlopende en integrale ondersteuning van kwetsbare jongvolwassenen, met het doel ontwikkelen van een stabiele basis. 
  • Uitvoering, evaluatie en waar mogelijk uitbreiding van het Sociaal Medisch Overleg (SMO). Het SMO is een afstemmingsoverleg van huisartsen, praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH) GGZ, jeugdconsulent, Wmo-consulent en wijkverpleging. In de huidige pilot wordt in drie huisartsenpraktijken maandelijks een SMO georganiseerd. Het doel is om een werkbare overlegvorm op te zetten tussen het sociaal domein en de huisartsenpraktijk, waarbij jeugdigen en gezinnen adequaat geholpen worden. Waarbij naar het gezinssysteem wordt gekeken bij het organiseren van een antwoord op de (hulp)vraag. Integraal werken is beter voor onze inwoners.  Voorkomen wordt dat zij hun vraag moeten herhalen. Door frequent overleg kent men elkaar goed en zorgen de korte lijnen voor een snellere en passender interventie dan voorheen.
  •  Verbinding met het onderwijs, de kinderopvang en (jeugd)zorg wordt georganiseerd door verschillende overleggen. Dit zijn het JPO (Jeugdpreventie Preventie Overleg), VOJO (Verbinding onderwijs Jeugd(zorg) en Opvang), het ondersteuningsteam en het ZAT (Zorg Advies Team) in het voorgezet onderwijs. De voortgang en de opbrengst worden periodiek besproken in de LEA (Lokaal Educatieve Agenda).

Planning

Doorlopend