2.4.2.2. We blijven op zoek naar mogelijkheden om kosten te besparen en ondersteuning efficiënter in te zetten
Omschrijving (toelichting)
De korte termijnacties vanuit het actieplan jeugdhulp zijn uitgevoerd. Wat betreft het actieplan Jeugd loopt de borging van kortetermijnmaatregelen en lopen de maatregelen op middellange termijn. In 2023 volgt een update van het plan en de maatregelen bij duidelijkheid over de landelijke Hervormingsagenda Jeugd, zodat we onze capaciteit op de juiste activiteiten kunnen inzetten.
Het actieplan Grip op Wmo loopt nog door in 2023. Eind 2022 volgt een regionale rapportage vanuit de samenwerkende gemeenten over de resultaten van het plan. In 2023 zetten we in op borging (van de kwaliteit) van de maatregelen, zoals doelgericht beschikken. We bereidden ook het nieuwe Wmo-inkooptraject voor waarin we de resultaten van Grip op Wmo meenemen. Wanneer de door het kabinet beoogde wetswijziging het invoeren van een eerlijke eigen bijdrage mogelijk maken gaan we daar mee aan de slag.
Tot slot voeren we de hoofdlijnennotitie Participatiewet uit, inclusief het Transformatieplan Zuidhoek. Hierbij zetten we in op het verhogen van de uitstroom via onder andere het gebruik maken van beschikbare instrumenten als loonkostensubsidie en jobcoaches, ontwikkeling van werkleertrajecten en inzet op specifieke doelgroepen als jongeren en mensen met psychische beperkingen. Tot slot ondersteunen we de Zuidhoek bij het doorontwikkelen naar een mensontwikkelbedrijf. In 2023 volgen we eventuele wijzigingen in het rijksbeleid op basis van de evaluatie van de Participatiewet en passen ons beleid en uitvoering daarop aan.
Zowel binnen de Oosterschelderegio als Zeeuws breed is het grip krijgen op de financiën een belangrijk thema. Er zijn onderzoeken uitgevoerd die handvatten hebben opgeleverd hoe we zorgkosten naar de toekomst toe kunnen beheersen en ook input hebben opgeleverd voor duidelijke signaalfunctie richting het Rijk dat de beschikbaar gestelde middelen ontoereikend zijn.