Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

De parkeersituatie in onze centrumstad Zierikzee is het afgelopen jaar flink gewijzigd. In samenwerking met de klankbordgroep parkeren binnenstad is de situatie geëvalueerd. Aan de hand van de resultaten van de evaluatie in 2022 onderzoeken we de vervolgacties. Ook evalueren we in 2023 een proef met toegangspassen voor de Zuidhavenpoort en doen we in 2022 studie naar uitbreiding van de parkeercapaciteit. De raad behandelt het raadsvoorstel tot uitbreiding van het parkeerterrein Hoofdpoortstraat in september 2022. Afhankelijk van de besluitvorming hierover zetten we nog voor het toeristenseizoen 2023 in op verdere uitbreiding van het parkeerterrein. 

Daarnaast werken we aan de verdere digitalisering van alle parkeerproducten. We zetten in op het gebruikersgemak, zodat het voor inwoners eenvoudiger en dus aantrekkelijker wordt om het parkeervignet voor parkeren bij stranden en in de kernen te gebruiken. Digitalisering van bewoners- en bedrijfsvergunningen ronden we nog in 2022 af. Aansluitend kijken we in 2023 naar de verdere digitalisering van andere ontheffingen.

In een aantal kernen ervaren bewoners onveiligheid en overlast van doorgaand verkeer. Dat pakken we de komende jaren aan. Dat betekent maatwerk per kern. Hiervoor nemen we op de lijst te honoreren prioriteiten 2023-2026 in 2023 een budget op van € 460.000.

Verder onderzoeken we de in 2023 mogelijkheden om via kentekenherkenning gebieden autoluwer te maken. 

Planning

2023 Realisatie