Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

In 2021 hebben we Transitievisie Warmte voor Schouwen-Duiveland vastgesteld. Uit deze visie blijkt dat we voor ons eiland veelal afhankelijk zijn van individuele oplossingen voor inwoners. Het gaat dan bijvoorbeeld om isolatie van je huis of investeren in een andere bron van warmte dan gas, een (hybride) warmtepomp of in energieopslag.

Een warmtenet is op ons eiland lastig of niet te realiseren. De huidige pilot in Malta voor een warmtenet op basis van aquathermie is daarvoor bepalend voor de rest van de gemeente. Als de proef in Malta positieve uitkomsten heeft, is er reden om ook voor de rest van de gemeente te kijken of collectieve maatregelen zoals lokale warmtenetten haalbaar zijn.  In 2023 is hier meer over bekend. Ontwikkelingen op het gebied van warmtetransitie volgen we op de voet, zodat we hier op in kunnen spelen. 

Huishoudens, die door de stijgende energieprijzen en een hoog energieverbruik moeite hebben om de energierekening te betalen, ondersteunen we met advies en het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen door een klusteam. In 2022 is hier een start mee gemaakt wat doorloopt tot eind 2023. 

 

Planning

Doorlopend