Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We zetten in op het realiseren van gezonde, energie neutrale en zo mogelijk circulair gebouwde onderwijshuisvesting of renovatie om voor onze kinderen een zo gezond mogelijk binnen- en buitenklimaat in en om school te realiseren. Via de vaststelling van het herijkte IHP houden we budgettair rekening met de nieuwste bouweisen per 1 januari 2021: Bijna Energieneutraal. We hebben met de schoolbesturen afgesproken dat zij via een eigen bijdrage energie neutrale scholen kunnen realiseren. We willen uiteindelijk een kwalitatief rijker aanbod realiseren voor de kernen en de omliggende regio’s.

Het IHP is in 2020 herijkt met het vastgestelde 'Meerjarenplan en meerjarenuitvoeringsprogramma 2021 - 2024'. Conform het meerjarenuitvoeringsprogramma 2021 - 2024 leggen wij de raad eerst een voorstel over de gewenste locaties van de verschillende projecten voor.  Een positief besluit van de raad op de voorgestelde locaties in het haalbaarheidsonderzoek van de schoolbesturen is voorwaardelijk voor een besluit tot beschikbaarstelling van het voorbereidings- en investeringskrediet door de raad.

In 2020 hebben we samen met Obase, Radar en Kibeo het haalbaarheidsonderzoek 'Samen verder' afgerond over de toekomst van de school- en kinderopvanglocaties in het cluster Noord-West. De raad heeft hierbij enkele wensen en bedenkingen meegegeven voor een vervolgproces dat we in 2021 samen met de schoolbesturen hebben doorlopen. In dit vervolgproces is een situatieanalyse aangeboden aan ons college. Met deze situatieanalyse is door de schoolbesturen Obase en Radar aan ons college een richting gevraagd. Eind 2022 nemen we hier een besluit over en informeren we de raad over het vervolg in 2023. Het kader waarbinnen wij besluiten is vastgelegd in het IHP en de door de raad aangenomen amendementen.

Het haalbaarheidsonderzoek voor de nieuwbouw voor Johan Louis de Jongeschool bij de St. Willibrordusschool en deels inhuizing in de St. Willibrordusschool is gestart in 2022. Dit haalbaarheidsonderzoek bestaat uit een ruimtelijke verkenning op basis van een programma van eisen. Eind 2022 resulteert het haalbaarheidsonderzoek in een voorstel aan de raad, waarop we in 2023 kunnen starten met de realisatie van dit project.

Ook in cluster Oost wordt gewerkt aan de uitvoering van het IHP voor de scholen in de kernen Nieuwerkerk, Oosterland en Dreischor. Wij hebben subsidie verstrekt aan de schoolbesturen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Naar verwachting wordt het resultaat hiervan in 2023 opgeleverd.

Met de vaststelling van het meerjarenplan en meerjarenuitvoeringsprogramma 2021 - 2024 is in de meerjarenbegroting de benodigde investering gedekt. Afhankelijk van op te leveren haalbaarheidsonderzoeken en akkoord van de raad kan het benodigde budget de komende jaren daarmee worden vrijgemaakt en ingezet. Voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken heeft u via een voorziening € 260.000 procesgelden voor de schoolbesturen beschikbaar gesteld.

Planning

2023 Ontwerp 2023 Voorbereiding 2024 Ontwerp 2024 Voorbereiding 2025 Realisatie