Portefeuillehouder
Paula Schot

Omschrijving (toelichting)

We werken verder aan het vinden van duurzame oplossingen voor onze verbetering van de zoetwaterbeschikbaarheid. Dit doen we op verschillende manieren namelijk via het Living Lab en daarmee de Broedplaats Zoetwater.  Binnen de Broedplaats werken we onder andere:

1. in drie regio's in fieldlabs aan een klimaatbestendig en waterrobuust watersysteem. Dat is het fieldlab landelijk gebied Zonnemaire-Brouwershaven, het fieldlab regio Burghsluis en het fieldlab voor de omgeving rond Dijkwater.

2. Aan de uitvoering van de innovatieregeling waardoor we agrariërs met een financiële bijdrage helpen een keuze te maken welke innovatieve technieken ze ook daadwerkelijk willen gaan toepassen.

3. Aan een bodem- en watercoaching traject, met als doel de agrariers te ondersteunen op welke wijze zij de grond van hun percelen kunnen verbeteren zodat deze meer water kan vasthouden.

Daarnaast werken we buiten de broedplaats mee aan demonstratieprojecten die moeten aantonen dat duurzame innovatieve oplossingen ook daadwerkelijk functioneren en bij kunnen dragen aan een betere zoetwatervoorziening.

En gaan we in de samenleving partijen zoeken die onze vraag om externe aanvoer van zoet water naar Schouwen-Duiveland ondersteunen om vervolgens in Den Haag en/of Brussel hiervoor de noodzakelijke besluitvorming los te krijgen. Op de lijst te honoreren prioriteiten 2023-2026 nemen we in 2023 en 2024 hiertoe een budget op van € 100.000 per jaar.

Planning

Doorlopend