Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

In 2022 stelden we beleid op met betrekking tot duurzame energievoorziening. Doelstelling is dat we alle energie die we in 2040 verbruiken duurzaam opwekken. Voor wat betreft windenergie willen we geen nieuwe grootschalige windenergielocaties, maar optimaliseren we de bestaande locaties.  Voor wat betreft zonne-energie hanteren we de zonneladder van Schouwen-Duiveland. We willen zon-op-dak stimuleren, maar aangezien we niet voldoende oppervlak hebben om in onze gehele energievraag te voorzien kijken we naar mogelijkheden van zon-op-water en zon-op-land. Uitgangspunt hierbij is landschappelijke inpassing, inzetten op meervoudig ruimtegebruik en koppelkansen met andere opgaven.  Bij grootschalige duurzame energieprojecten is participatie een belangrijke voorwaarde.

Voor het intensiveren van verduurzamingsubsidies nemen we op de lijst te honoreren prioriteiten 2023-2026 een jaarlijks structureel budget op van € 150.000.

In 2019 maakten we een start met onderzoek naar kansrijke locaties voor aquathermie. Op basis van dit onderzoek is 1 juli 2020 in samenspraak met de woningbouwcorporatie Zeeuwland en de energiecoöperatie Zeeuwind een start gemaakt voor een participatief praktijkonderzoek naar thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) in de wijk Malta, Zierikzee. In 2023 zal duidelijk zijn of TEO technisch, sociaal en juridisch haalbaar is voor deze wijk.

Planning

Doorlopend