Portefeuillehouder
Hanno Canters

Omschrijving (toelichting)

Datagedreven werken houdt in dat je als organisatie stuurt op basis van gegevens (data) waarover je beschikt. We menen dat we het (be)sturen van de organisatie, de bedrijfsvoering, de overleggen en de besluitvorming en de maatschappelijke ambities beter inhoudelijk kunnen ondersteunen met behulp van data. We willen keuzes zo objectiveerbaar als mogelijk maken voor concern en maatschappij. Wanneer beslissingen gebaseerd zijn op feitelijke data, neemt de kwaliteit van de besluitvorming toe; meer accuraat, beter uitlegbaar en sneller.

Data helpt in het signaleren, rapporteren, anticiperen en aantonen. We zien om ons heen dat in toenemende mate het aan kunnen tonen van de opzet/keuze, het bestaan en de werking van beleid van ons gevraagd wordt. De data uitgewerkt in dashboards helpt om het gesprek scherper te kunnen voeren, thema’s samen vast te pakken en terugkerende uitdagingen achter ons te kunnen laten. De winst is:
•    minder incident gedreven;
•    van (onderbuik)gevoel naar feiten;
•    werkt slimmer en sneller;
•    meer ‘in control’ over je processen;
•    creëert meer waarde met nieuwe onderbouwde inzichten.

Datagedreven werken begint bij het omzetten van data naar inzichten. Dit staat of valt met de juiste werkwijze rondom het verzamelen, opslaan, verwerken en analyseren van data in de hele organisatie. En dat is precies waarom datagedreven werken een continu proces is dat door iedereen binnen de organisatie omarmd moet worden. Dit sturen vanuit data voedt het kwaliteitsdenken, het raakt heel direct de ‘C’ uit de Plan-Do-Check-Act cyclus.

We waren al bezig met datagedreven werken. Onze eerste toepassing lag op het gebied van het Sociaal Domein. In 2024 geven we hieraan een extra impuls en zetten het sturen op data via dashboards ruimer in. Dat doen we in ieder geval op het punt van aanbevelingen van o.a. de accountant en de Rekenkamer en door toezeggingen vanuit het college aan de raad. Op basis van kwaliteitsdata handelen we die actief en tijdig af.
Dat geldt ook voor het in het raadsakkoord genoemde financiële inzicht per kwartaal. De raad heeft de wens voor een periodiek kort en duidelijk overzicht van de meest actuele financiële ontwikkelingen, de (volgorde van) de financiële risico’s en financiële kengetallen  De ontwikkeling hiervan pakken we in 2024 op.

Stand van zaken

Het data gedreven werken is in 2024 verder vormgegeven door de start van bedrijfsvoeringsgesprekken met alle afdelingen. Bedrijfsvoeringsgesprekken geven zicht op de stand van zaken van de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering in de afdelingen en van de hele organisatie. Naast de ontwikkelingen binnen het sociaal domein zijn de dashboards voor het voeren van de bedrijfsvoeringgesprekken verder ontwikkeld. Dit geeft inzicht in de Kwaliteit van de dienstverlening en stand van zaken op het gebied van Financiën, Personeelszaken en Risicomanagement. Door de bewustwording van de beschikbare data en dashboards bij deze gesprekken is gestart met het optimaliseren van de kwaliteit van de beschikbare applicaties, data en de sturing op data. De vervolgstappen zijn het inzichtelijk maken van het applicatielandschap, de bijbehorende datahuishouding en datarelaties, welke activiteiten ondernomen moeten worden om dit te optimaliseren, binnen welke tijdspad deze kunnen worden uitgevoerd en tegen welke investering deze plaats dienen te vinden.

Voor het financiële inzicht per kwartaal zijn afspraken gemaakt met de auditcommissie om dit te betrekken bij de doorontwikkeling van de P&C documenten.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

O