Portefeuillehouder
Jack van der Hoek

Omschrijving (toelichting)

In 2024 voeren wij gezamenlijk met de Reddingsbrigade de huisvestingsopgave voor de strandposten uit. Er is steeds meer onderhoud nodig om de strandposten operationeel te houden. 

De huisvestingsopgave bestaat niet alleen uit het kijken naar de strandposten. Ook de mobiele strandposten en de boothuizen nemen we mee in de uitvoeringsopgave.  Wij werken hiervoor scenario's uit.

De geschatte kosten voor het vervangen / renoveren zijn ongeveer € 1.000.000.  Als het onderzoek gereed is komen wij met een voorstel naar de raad. Via de kadernota voor deze programmabegroting namen wij reeds € 50.000 per jaar op ter dekking van deze toekomstige kapitaallasten.

Voor het jaar 2024 is er incidenteel meer budget nodig voor een variantenstudie voor de huisvesting van de SRB op het Noordzeestrand. Naar aanleiding van deze studie kunnen we bepalen of en in welke locatie de reddingsbrigade kan overnachten op het strand. Dat is een fundamentele keuze die ook directe gevolgen heeft voor de investering in de huisvesting. Naast de variantenstudie moeten we in 2024 voor de veiligheid ook natuurbrandborden plaatsen en een palenrij voor het verklikkerstrand. Op de lijst te honoreren prioriteiten 2024-2024 nemen wij hiervoor een incidenteel werkbudget op van € 40.000.

Stand van zaken

Inmiddels gestart met het onderzoek naar huisvestingskaders voor de Reddingsbrigade Westerschouwen. Hiervoor raadplegen we de bijbehorende wet en regelgeving en maken we inzichtelijk wat er nodig is voor deze functies van de reddingsposten.

Het werkbudget wat voor het Noordzeestrand is gecreëerd, is toereikend om dit onderzoek te bekostigen. 

Borden voor het niet betreden van de duinen en natuurbrandrisico zijn er nog niet. We kijken naar manieren van communicatie en de samenwerking met het Waterschap en de Veiligheidsregio op dit onderwerp.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G