Portefeuillehouder
Hanno Canters

Omschrijving (toelichting)

Op basis van de meerjaren onderhoudsplanning (MJOP) restaureren we de kademuren van de Oude Haven in Zierikzee. De Oude Haven is een uitzonderlijk rijksmonument en bovendien uniek in Europa. Het is een getijdehaven in een historische binnenstad in combinatie met monumentale gemetselde gewichtsmuren. De restauratie vindt plaats over een lengte van vierhonderd meter. Voor dit project is een subsidie ontvangen in het kader van de Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten 2019-2020 namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

De raad heeft ingestemd met de omschreven uitvoeringsmethodiek, te weten het metsel- en voegwerk herstellen volgens de uitvoeringsrichtlijnen (URLS’s) van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). 

 

 

Stand van zaken

Op 24 januari 2024 heeft de Raad van State uitspraak gedaan inzake het hoger beroep van een bewoner. Deze procedure is gestart op 14 april 2022. De zitting vond plaats op 4 september 2023.

De omgevingsvergunning voor het restaureren van de kademuren aan de Oude Haven is verleend op 8 oktober 2020. Omdat de uitvoeringsmethodiek daarna is gewijzigd, is in 2023 een wijziging van deze verleende omgevingsvergunning aangevraagd en vergund.

De aard van de werkzaamheden beperkt zich na gedegen onderzoek namelijk enkel tot de restauratie van het bakstenen metselwerk. Het beroep tegen het gewijzigde besluit, waarbij wij opnieuw een omgevingsvergunning hebben verleend, is ongegrond verklaard.

Omdat volgens de Raad van State onvoldoende duidelijk is welke uitvoeringsmethode precies is vergund, is het beroep tegen de eerste vergunning wel gegrond verklaard en is de omgevingsvergunning uit 2020 vernietigd. Dit heeft materieel dezelfde gevolgen voor de tweede vergunning, doordat dit een wijziging is van de eerste vergunning. 

Wij namen onlangs op de oorspronkelijke aanvraag uit 2019 een nieuw besluit. Hierbij is één keer de nieuwe uitvoeringsmethodiek vergund, onder intrekking van de omgevingsvergunning uit 2023. 
Via een zogenaamd ‘sprongberoep’ (toegepaste judiciële lus) kan men gedurende zes weken direct in beroep bij de Raad van State. Pas na deze periode is, bij geen beroep, de vergunning onherroepelijk.

Twee bewoners van de Oude Haven dienden tijdens de beroepstermijn beroep en een voorlopige voorziening in bij de Raad van State tegen de nieuw verleende omgevingsvergunning. Eén van de beroepszaken is inmiddels ingetrokken.

Geld (indicator)

O

Tijd (indicator)

O