Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

Er worden in de verschillende kernen van ons eiland niet commerciële evenementen georganiseerd. Voor deze evenementen geldt veelal dat er veel inwoners als vrijwilliger actief zijn en dat deze evenementen deel uitmaken van onze cultuur. 

Alles wordt duurder en het wordt voor organisatoren van evenementen steeds moeilijker om overeind te blijven zonder de prijzen substantieel te verhogen en daardoor niet meer toegankelijk te zijn voor al onze inwoners en gasten. Voorbeelden van zulke evenementen zijn de Burghse Dag, de Brouwse Dag, Nieuwerkerk Bruist, de Paardenmarkt, de Vlasdag, de Havendagen, de Visserijdagen, Beleef Zonnemaire, en de verschillende Straô’s (immaterieel erfgoed). Deze lijst is niet uitputtend, elk dorp heeft wel zo zijn evenementen. 

We stellen een subsidieregeling op die het mogelijk maakt om (bestaande) niet commerciële evenementen te subsidiëren tot een maximum van € 15.000 per evenement. De subsidie draagt bij in de vaste kosten die gemaakt worden om het evenement te kunnen organiseren zoals bijvoorbeeld kosten voor stroomvoorziening, huur van: een feesttent inclusief vloer en meubilair, toiletten, afvalcontainers en een geluidsinstallatie. Het streven is dat de subsidie al aangevraagd kan worden voor de evenementen die in 2024 georganiseerd worden conform de Algemene subsidieverordening 2023. De Brouwse Dag, de Havendagen Zierikzee en de Burghse Dag die al subsidie toegekend kregen voor 2024 en/of voor 2025, krijgen de mogelijkheid om een aanvullende subsidie aan te vragen zodanig dat hun totale subsidie maximaal € 15.000 per jaar bedraagt.  Dit verzoek zal net als alle andere subsidieaanvragen worden voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.

We nemen daarvoor vanaf de jaarschijf 2024 € 100.000 per jaar op in de lijst te honoreren prioriteiten.  Mocht dit niet genoeg blijken dan informeert het college de raad hierover met een raadsbrief. De financiële consequenties worden vervolgens ter besluitvorming aan de raad voorgelegd via één van de financiële rapportages.

Stand van zaken

Wij stelden de subsidieregeling vast en deze brengen we momenteel in uitvoering. 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G