Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

(Elektrische) fietsers willen we vlotte en veilige routes bieden. We gaan aan de slag met het vaststellen van een hoofd fietsnetwerk voor zowel utilitair- als recreatief fietsen op het hele eiland. We zetten in op een hoger kwaliteitsniveau van het netwerk en maken werk van de uitvoering in samenwerking met andere wegbeheerders. We komen met een raadsvoorstel voor een plan van aanpak dat duidelijkheid geeft over de benodigde investeringen, de exploitatiekosten en de verdeling van de kosten over de verschillende wegbeheerders. Daarnaast zetten we in op kwalitatief goede fietsparkeervoorzieningen verspreid over het hele eiland, waarbij we ook fietsparkeervoorzieningen op het Havenplein in Zierikzee meenemen. Hiervoor is reeds een budget van € 50.000 beschikbaar.  Ook bouwen we de komende periode in samenwerking met het Mobiliteitsplatform SD Op Weg, het Platform Toerisme en met gebruikmaking van de subsidiemogelijkheden vanuit de provincie Zeeland, verder aan de infrastructuur voor e-bikes. Hier maken we combinaties met het ‘Plan van Aanpak Duurzaam Eilandelijk Mobiliteitsnetwerk (SD op Weg)’.

Daarnaast nemen we op de lijst te honoreren  prioriteiten 2024-2027 een invetseringskrediet op van ruim € 207.000 voor de reconstructie van het fietspad Westenschouwen. Het fietspad is dusdanig gedegenereerd dat onderhoud te duur wordt door steeds snel terugkerende wortelopdruk. Om dit te voorkomen leggen we er een gewapend betonpad aan.

Stand van zaken

In februari 2024 is het verkeersplan binnenstad gepresenteerd aan betrokkenen, waarvan de uitbreiding van fietsparkeervoorzieningen in het centrum van Zierikzee onderdeel uitmaakt. Dit plan voorziet in de realisatie van extra fietsparkeercapaciteit op diverse locaties rond het voetgangersgebied. Het fietspad Westenschouwen pakken we in 2024 aan.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G