Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

In 2024 voeren we het uitvoeringsprogramma van de nieuwe Erfgoednota uit. Deze nota inclusief het uitvoeringsprogramma leggen we in het najaar van 2023 voor aan de raad.

Op de lijst te honoreren prioriteiten 2024-2027 nemen wij voor twee acties vanuit het uitvoeringsprogramma in 2024 een eenmalig budget op van € 20.000. Deze middelen zijn bestemd voor twee onderzoeken. Dit betreft een onderzoek naar de bescherming van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en objecten via de gemeentelijke monumentenstatus. En daarnaast voor een onderzoek naar en procesbeschrijving van de vergunningverlenings-, toezichts-, handhavingsactiviteiten voor monumenten. Dit is gericht op het op orde krijgen van de wettelijke taken van de gemeente in de toezichthoudende rol op de instandhoudingsplicht voor monumenten.

In het uitvoeringsprogramma nemen we de herziening van de Subsidieregeling monumenten op. Het voornemen is om de nieuwe subsidieregeling ook open te stellen voor woonhuis-eigenaren van gemeentelijke monumenten. De huidige regeling is uitsluitend bedoeld voor een beperkte groep niet-woonhuis rijksmonumenten. Van de huidige regeling wordt zeer weinig gebruik gemaakt vanwege de beperkte reikwijdte en het lage subsidiebedrag. Op de lijst te honoreren prioriteiten 2024-2027 nemen wij een structureel een budget van € 40.000 op om voor de nieuwe Subsidieregeling monument het subsidieplafond op te hogen naar € 50.000. 

Stand van zaken

De adviezen van het Erfgoedplatform nemen we op in de concept erfgoednota 2024 e.v.  Deze nota leggen we medio 2024 voor aan de raad.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G