Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

We blijven de actiepunten uit de Erfgoednota uitvoeren met voor de komende jaren het accent op de herbestemmingsmogelijkheden van de stadspoorten in Zierikzee en de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven. Dit mede gelet op de verkregen subsidies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voor de uitvoering van de herbestemmingsonderzoeken voor de stadspoorten en Sint Nicolaaskerk. 

Voor de verdere herbestemming van de poorten in Zierikzee is een marktconsultatie het meest aangewezen instrument om de herbestemmingsmogelijkheden concreet te maken en de raad een zorgvuldige, duurzame en gedragen keuze te laten maken. 

Voor de herbestemming van de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven is duidelijk dat de ontwikkelingsmogelijkheden ruimtelijk in een breder en integraler verband moeten worden onderzocht. Dit om voldoende kostendragers te vinden voor duurzaam behoud en exploitatie van de kerk. Een perspectief dat ook bijdraagt aan nieuwe economische maar ook sociale dragers voor de smalstad als geheel. De beheersstichting van de Grote Kerk heeft het initiatief genomen om dit in samenwerking met PKN Gemeente, Stadsraad Brouwershaven, Stichting Cultureel Erfgoed Brouwershaven en Ondernemersvereniging Brouwershaven verder concreet uit te werken. Voor de uitvoering van het nader onderzoek stelde de raad al budget beschikbaar. 

Stand van zaken

De inkooptrajecten om de beheersstichting van de Grote Kerk van Brouwershaven samen met de PKN Gemeente, Stadsraad, Stichting Cultureel Erfgoed Brouwershaven en de Ondernemersvereniging Brouwershaven te ondersteunen met uitvoeringskracht voor de verdere uitwerking van de actiepunten uit het plan van aanpak zijn gestart. In januari 2024 is de eerste opdracht verleend. In februari 2024 zijn twee overige offertes ontvangen op basis waarvan opdrachten worden verstrekt binnen het raam van het plan van aanpak. Er is een project- en stuurgroep geformeerd vanuit de betrokken stakeholders met externe projectleiding. De uitvoering van de met elkaar samenhangende opdrachten is in uitvoering. 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G