Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

In 2021 hebben we Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) voor een periode van 3 jaar (2021 t/m 2023) extra incidentele subsidie toegekend voor extra inzet formatie op Jeugd- en jongerenwerk en Opbouwwerk. Tegelijk met die incidentele uitbreidingssubsidie is destijds een bedrag van € 30.641 beschikbaar gesteld voor businesscases opbouw- en jongerenwerk. De subsidie voor tijdelijke formatie uitbreiding jeugd- en jongerenwerk en opbouwwerk is middels deze programmabegroting met één jaar (2024) verlengd. Daarnaast wordt er vanuit de Brede Specifieke Uitkering 2024-2026 een cultuurcoach aangesteld. 

In 2024 formuleren we de visie en onze ambities voor de taken die SMWO voor ons uitvoert. Deze visie zal onderdeel uitmaken van de nieuwe strategische maatschappelijke agenda. Bij de besluitvorming over de strategische maatschappelijke agenda ontvangt de gemeenteraad ook een voorstel over de daarbij passende, gewenste formatieomvang bij SMWO binnen in ieder geval de taakvelden Opbouwwerk, Jeugd- en jongerenwerk, mantelzorgondersteuning en vrijwilligersondersteuning. Voor wat betreft de cultuurcoach wordt bekeken waar die wordt ondergebracht en wat de structureel benodigde formatie is. De financiële consequenties van de besluitvorming inzake de formatieomvang van SMWO op deze taakvelden en de structurele formatieomvang cultuurcoach worden verwerkt in de programmabegroting 2025-2028.

We nemen voor het (laten) opstellen van de visie op de taken die SMWO voor ons uitvoert en het formuleren van onze ambities daarin € 35.000 op in jaarschijf 2024 van de lijst te honoreren prioriteiten.

Stand van zaken

De visie op het gebied van welzijn en preventie stellen we op binnen het beleidskader breed sociaal domein. Daarbinnnen vallen ook de taken die SMWO voor ons uitvoert. Na vaststellen van het beleidskader volgen eind 2024 en begin 2025 gesprekken met aanbieders op het gebied van welzijn en preventie over de uitvoering van taken, zo ook met SMWO. Het is niet logisch deze gesprekken eerder te voeren dan het vaststellen van het beleidskader. De financiële consequenties worden daarmee voor de begroting 2026 in beeld gebracht en voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad is bij vaststellen van de bestuursopdracht 'beleidskader breed sociaal domein' geïnformeerd per raadsbrief van 5 maart 2024  over de volgorde en tijdspad.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

O