Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

Sinds 2021 is vroegsignalering van (dreigende) problematische schulden een (regie)taak van gemeenten.
Vroegsignalering is het in een zo vroeg mogelijk stadium in beeld brengen van mensen met financiële
problemen. Op basis van signalen van zorgverzekeraars, energiebedrijven, woningverhuurders en drinkwaterbedrijven benadert het team Vroeg Eropaf inwoners met betaalachterstanden en biedt proactief hulp aan.  De uitvoering van vroegsignalering was gedurende de pilot periode van 2 jaar belegd bij Startbloq. 

Medio 2023 evalueerden wij de implementatie van vroegsignalering, de opzet, het proces en het verloop van
de pilot.  Op basis van deze evaluatie brachten wij vroegsignalering eind 2023 onder bij het Loket Samenleving en Zorg. Hierdoor kunnen we meer integraal en procesgericht werken en komt er binnen het Loket Samenleving en Zorg meer focus en bewustzijn ten aanzien van de signalering van schulden. Op de lijst te honoreren prioriteiten 2024-2027 nemen wij een nu een structureel budget van € 62.700 op voor een tweede consulent vroegsignalering. 

Op basis van de aanbevelingen uit het evaluatierapport hebben we enkele acties uitgezet.  In verband met de versteviging van de samenwerking met SMWO en PLANgroep registreren we het aantal doorverwijzingen. Daarnaast monitoren we de hoogte van de betaalachterstanden, zodat we hier in de toekomst onderzoek naar kunnen doen en doelgericht acties op kunnen inzetten. Specifieke aandacht gaat de komende periode uit naar jongeren onder de 23 jaar met een betaalachterstand op zorg.  Tenslotte geven we de komende periode invulling aan het borgen van nazorg en de rollen die daarin zijn weggelegd voor de ketenpartners. 

We blijven inzetten op voorlichting aan inwoners en instellingen om het bereik van de voorzieningen onder de doelgroep te vergroten. Daarnaast lichten we werkgevers proactief voor over signalering van schulden en hoe om te gaan met werknemers met financiële problemen.  

Stand van zaken

De uitvoering ligt op schema.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G