Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

De pilot is geëvalueerd.  We verwachten een financieel voordeel van ongeveer € 500.000 op jaarbasis. De samenwerking tussen de huisartsen, scholen en jeugdconsulenten is versterkt. Door bovenstaande interventies is er ook meer zicht en grip op de jeugdhulp. 

Naar aanleiding van de evaluatie nemen wij op de lijst te honoreren prioriteiten 2024-2027 voor 2024 en 2025 € 109.000 budget op om de extra fte jeugdconsulent en extra inzet gedragsdeskundige nog 2 jaar te verlengen, met tussentijdse evaluaties.  De eerstvolgende evaluatie volgt in het tweede kwartaal van 2024. In de komende 2 jaar willen we het besparingspotentieel nog specifieker in kaart brengen en de samenwerking met de huisartsen en scholen verder versterken. Na 2 jaar bezien we of we de raad  voorstellen om de extra jeugdconsulent en gedragsdeskundige structureel in te bedden. 

Stand van zaken

Na de evaluatie werd de Hervormingsagenda jeugd 2024-2027 uitgebracht. Hierin worden gemeenten opgeroepen op de samenwerking met de huisartsen te intensiveren. Deze opdracht nemen we mee in de doorontwikkeling en positionering van de toegang. Binnen het team jeugd introduceerden we een nieuw registratiesysteem. Hierdoor laat de kosten-batenanalyse (dus de mogelijke besparing) nog even op zich wachten. Door personeelswisselingen en hoge werkdruk in de toegang loopt de evaluatie vertraging op. De evaluatie verwachten we in het vierde kwartaal van 2024. We weten dan meer over de samenwerking met de huisartsen in relatie tot de hervormingsagenda. Het nieuwe registratiesysteem heeft dan een actuele kosten-batenanalyse en er is dan hopelijk voldoende capaciteit voor de evaluatie. 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

O