Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

We monitoren de effecten van de herijking van het minimabeleid. Als gemeente zijn we voortdurend op zoek naar mogelijkheden om inwoners met lage inkomens te ondersteunen, zonder inkomenspolitiek te voeren. Dit doen we onder andere via de minimaregelingen. Een voorbeeld hiervan is de pilot gratis openbaar vervoer voor minima. In het 3e kwartaal van 2023 beoordelen we of deze voorziet in een behoefte en of er een vervolg komt.

Verder doet in de 3e helft van 2023 een extern bureau onderzoek naar de verhoging van de toegangspercentages van onze minimaregelingen en de financiële consequenties hiervan. De resultaten vertalen we in een dashboard. Het dashboard geeft inzicht in hoeveel huishoudens er bij komen, als we de grondslag voor het toekennen van bepaalde regelingen wijzigen. Het onderzoek heeft enige vertraging opgelopen. We verwachten de oplevering van het dashboard en de duidingsrapportage in het 4e kwartaal van 2023. We geven hier zo spoedig mogelijk een vervolg aan via een advies tot aanpassing van de minimaregelingen. 


We zetten in op het vergroten van de bekendheid van de minimaregelingen, zodat meer inwoners hier gebruik van kunnen maken. Daarnaast willen we de bestaande regelingen ook toegankelijker maken.  

 

 

Stand van zaken

We hebben een Armoedemonitor minima 2022 – 2023 voor Schouwen Duiveland opgesteld.  Een extern bureau presenteerde de resultaten hiervan in een dashboard en deze deelden we in juni 2024 met de raad. Met behulp van het dashboard brachten we de kosten en effecten van eventuele uitbreiding van de minimaregelingen in beeld. De resultaten zijn in de beleidsnotitie “Rondkomen op Schouwen-Duiveland” verwerkt, waarbij we een gedifferentieerde verruiming van de verschillende regelingen uitwerkten. De focus ligt hierbij op participatie van de minimahuishoudens in plaats van op enkel financiële inkomensondersteuning.

Volgens herziene planning leggen we in september 2024 een voorstel voor verruiming van de minimaregelingen voor aan de raad. Na besluitvorming brengen we de (aangepaste) regelingen via een mediacampagne en andere directe communicatiemiddelen extra onder de aandacht van de doelgroepen. Om zo tot een hoger bereik te komen. De aangepaste minimaregelingen kunnen dan vanaf 2025 ingaan. De voorziene verruiming kunnen we financieel dekken vanuit de bestaande begroting. 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

O