Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

De doordecentralisatie van beschermd wonen is in 2023 opnieuw een jaar vooruitgeschoven naar 2025. Onduidelijk is nu nog in hoeverre de recente val van het Kabinet gevolgen heeft voor het behandelingstraject voor de wetswijziging in de Wmo in verband met invoering van het woonplaatsbeginsel, en voor de doordecentralisatie als geheel. Vooralsnog gaan wij uit van continuering van bestaand beleid. De huidige financieringsconstructie via centrumgemeente Vlissingen vinden de Zeeuwse gemeenten niet langer wenselijk. Per 1 januari 2024 is daarom het financieel partnerschap tussen de Zeeuwse gemeenten ingericht. Naast beschermd wonen worden hierbij ook onze taken op het gebied van vrouwenopvang en maatschappelijke opvang betrokken. In 2024 werken we verder aan het inrichten van de benodigde governance op het gebied van inkoop van deze taken en betrekken daarbij ook de governance voor de inkoop van jeugdhulp in Zeeland.

Beschermd wonen is toegevoegd aan het gemeentelijk uitvoeringsprogramma bij onze beleidsvisie zorglandschap. Nu en in toekomst is de huisvesting van onze inwoners met een psychiatrische kwetsbaarheid een aandachtspunt. Streven blijft om daar waar mogelijk de ondersteuning zoveel mogelijk in een eigen woning te bieden. Daarvoor participeert onze gemeente in het project ‘Weer Thuis’, een landelijk programma waarin gemeenten, woningcorporaties en aanbieders rond huisvesting samenwerken. In 2024 werken we verder aan het realiseren van projecten die kunnen dienen als ‘tussenvoorziening’ van beschermd wonen en ondersteunen we voorliggende voorzieningen als Ammekare.

Stand van zaken

Vanaf 1 januari 2024 zijn de partnerschapsafspraken tussen de Zeeuwse gemeenten van kracht en volgen we hiervoor een regiobegroting. Ook per 2024 is een nieuwe contractperiode voor de uitvoering van het beschermd wonen in Zeeland ingegaan.  In onze gemeente hebben circa 15 personen een maatwerkvoorziening voor beschermd wonen vanuit de Wmo.  De subsidie voor ons lokale project 'Kansrijk Wonen' loopt per 1 juli af. Wij spannen ons in om met de partners een vervolg mogelijk te maken in het belang van de inwoners van onze gemeente die hiervan gebruik maken.  Hetzelfde geldt voor het herstelcentrum 'Ammekare' in onze gemeente. Van Stichting Hersteltalent ontvingen we hiervoor een financieringsaanvraag.  In de nieuwe Woonzorgvisie staan doelstellingen en aantallen over te realiseren woningen voor mensen die uitstromen uit beschermd wonen of maatschappelijke opvang. Ook brengen we Zeeuws-breed een visie op betere spreiding en ombouw van voorzieningen in Zeeland in beeld. Onzekerheden rondom de kabinetsformatie en de Rijksbegroting maken het lastig om  toekomstgericht beleid te maken.  De regiobegroting Beschermd Wonen en Opvang voor de periode 2024-2026 is op dit moment in concept gereed.  We hebben daarbij aandacht voor lokale beleidsruimte en voor reservevorming. 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G