Portefeuillehouder
Hanno Canters

Omschrijving (toelichting)

In het coalitieakkoord 2022-2026 ”Samen koers houden” hebben we vastgelegd dat we het aantal wijkraden in Zierikzee graag uit willen breiden en dat we dat actief zullen stimuleren. Het initiatief om een wijkraad op te richten moet vanuit de inwoners van de wijken zelf komen, we kunnen ze daartoe wel enthousiasmeren en stimuleren. Inwoners die daadwerkelijk een wijkraad op gaan richten kunnen we in dat proces ondersteunen.

De werkzaamheden van onze stads-, dorps- en wijkraden zijn de afgelopen jaren steeds complexer geworden. Ze worden gevraagd om te participeren in het proces om te komen tot kernprofielen, ze hebben een actieve rol in het proces om te komen tot het opstellen- en uitvoeren van dorps- en stadsvisies. Vanaf 2024 gaan we de strategische visie actualiseren en de omgevingswet implementeren. Dat vraagt om participatie en ongetwijfeld doen we ook daarvoor weer een beroep op de stads-, dorps- en wijkraden. Die ontwikkelingen vragen om een stevigere ondersteuning op beleidsniveau dan we tot op heden bieden aan deze raden. Ook het enthousiasmeren, stimuleren en ondersteunen van inwoners van Zierikzee bij het oprichten van wijkraden vraagt om extra capaciteit. 

We optimaliseren de ondersteuning aan stads-, dorps- en wijkraden en faciliteren het oprichten van nieuwe wijkraden. We breiden daarvoor de formatie uit die belast is met de ondersteuning van de stads-, dorps- en wijkraden per 1 januari 2024. 

We nemen voor de optimalisatie van de ondersteuning van de stads-, dorps- en wijkraden vanaf de jaarschijf 2024 € 100.000 per jaar op in de lijst te honoreren prioriteiten.

Stand van zaken

Op dit moment bekijken we hoe de ondersteuning er precies uit moet komen te zien en welke rol de functionaris inneemt in de organisatie en daarbuiten.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G