Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

De afgelopen jaren werkten de Zeeuwse gemeenten, betrokken organisaties en de provincie Zeeland toe naar de Regionale Mobiliteitsstrategie Zeeland. In deze strategie staat hoe we de komende jaren de overstap maken naar schoon, snel en slim vervoer. Dit met een stevig netwerk van de bus, trein en boot als basis. Met de start van de nieuwe concessieperiode in 2025 kunnen reizigers in Zeeland kiezen uit een ideale mix van kleine en grote (openbare) vervoersmiddelen en comfortabele opstappunten. Ook kunnen ze gebruik maken van slimme apps waarmee ze reizen kunnen plannen, boeken en betalen. De vervoersbehoeften van de reiziger staan in deze strategie centraal.

Na vaststelling van de Regionale Mobiliteitsstrategie door alle Zeeuwse gemeenten en de provincie wordt gewerkt aan de uitvoering daarvan. Onderdeel van de uitvoering is de realisatie van nieuwe mobilteitshubs en -haltes op het eiland. Het gaat om een combinatie van grotere en kleinere mobiliteitshubs en opstapplekken voor buurtbus, scholierenlijn en flextaxi verspreid over de gemeente. Via de Kadernota Programmabegroting 2024-2027 namen wij hier reeds een benodigd investeringskrediet op van € 2.000.000. De provincie Zeeland financiert hier de helft van. 

Stand van zaken

Schouwen-Duiveland is aangewezen als 'startproject' voor de Regionale Milieustrategie (RMS). Dit betekent dat we in 2024 de uitrol van diverse vormen van fijnmazig vervoer voorbereiden. De zogeheten flex(taxi) vervult daarin een centrale rol. Inmiddels presenteerden we de plannen aan raad, dorpsraden en belangenorganisaties. De provincie is vertraagd in de aanbesteding  van de nieuwe busconcessie en bereidt de verder de aanbesteding voor nadat de eerder aanbesteding niet tot een aanbieder heeft geleid. Hiervoor hebben we, mede aan de hand van de wensen van de raad, op ambtelijk en bestuurlijk niveau input aangeleverd. GS gaf in maart 2024 het programma van eisen voor de busconcessie voor consultatie vrij. 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

O