Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

De parkeersituatie in onze centrumstad Zierikzee is het afgelopen jaar flink gewijzigd.  We ronden in 2024 de laatste acties af die voortvloeien uit de evaluatiestudie die in 2022 is gedaan.  

In een aantal kernen ervaren bewoners onveiligheid en overlast van doorgaand verkeer. Ook vragen de verkeerssituaties rond scholen om aandacht. Dat pakken we de komende jaren aan. Dat betekent maatwerk per kern. 

Aan het Strategisch Plan Verkeersveiligheid van het Rijk zijn subsidiegelden gekoppeld welke worden toegekend via de provincie Zeeland. De gelden zijn bedoeld om maatregelen te treffen om de verkeersveiligheid te vergroten. Voor de periode 2024-2025 kondigt de provincie ons een subsidiebijdrage aan van naar verwachting ruim €184.000. Deze bijdrage is bepaald op basis van het aantal km weg dat de gemeente in beheer heeft. Om aanspraak te kunnen maken op de bijdrage dient de gemeente 50% van de kosten voor haar rekening te nemen.  Hiervoor nemen wij op de lijst te honoreren prioriteiten 2024-2027 in 2024 een totaal benodigd budget op van ruim € 368.000. 

De afgelopen 2 jaar zetten we op drukke toeristische dagen met succes verkeersregelaars in in Zierikzee en Renesse, om het verkeer veilig te begeleiden naar beschikbare parkeerruimte. Hiervoor zijn incidentele middelen ingezet. Wij willen dit nu structureel borgen. Hiervoor nemen wij op de lijst te honoreren prioriteiten 2024-2027 jaarlijks een budget op van € 80.000. 

Stand van zaken

De planvorming voor het vergroten van de verkeersveiligheid in de binnenstad en de kernen in het buitengebied is vertraagd. Dit als gevolg van de wens om af te stemmen met andere werkzaamheden (integraal werken) en de gebleken noodzaak voor een nader (trillingshinder)onderzoek. Inmiddels is wel een participatietraject doorlopen en kan het plan in het derde kwartaal van dit jaar worden vastgesteld. Vooralsnog heeft dit geen gevolgen voor gestelde subsidietermijnen. 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

O