Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Het halen van de gemeentelijke ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn, lukt alleen als onze inwoners, ondernemers hieraan meewerken. Wij ondersteunen inwoners hierbij met het uitvoeren van de gemeentelijke isolatiesubsidie die nog loopt tot en met 2028. Daarnaast kunnen inwoners gebruik maken van onze gemeentelijke laagrentende Lening Duurzaam en Langer Thuis van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). Vanuit het budget van € 40.000 dat beschikbaar is gesteld voor de uitvoering van de Energieagenda voeren we collectieve acties op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking uit. Daarnaast zijn we aangesloten bij de Duurzame Huizenroute (www.duurzamehuizenroute.nl) waarbij duurzame woningen als voorbeeld dienen voor anderen. We stimuleren het gebruik van het monumentenpaspoort en adviezen van Stichting Energie Zeeland. Het betreft een structurele activiteit die doorloopt tot Schouwen-Duiveland in 2040 energieneutraal is. 

Stand van zaken

We zetten de gemeentelijke isolatiesubsidie voort en verhoogden het subsidiebedrag voor de  doelgroep die onder het Nationaal Isolatie Programma valt. We stelden een regeling op voor Doe-Het-Zelvers en een subsidieregeling voor zonnepanelen en (hybride) warmtepompen. Via de laagrentende lening Duurzaam en langer thuis kunnen inwoners duurzame maatregelen doorvoeren.  Eigenaren van monumentale panden kunnen gebruik maken van een monumentencoach. 

Om inwoners en ondernemers blijvend te betrekken bij onze doelstelling om in 2040 energieneutraal te zijn, organiseren we jaarlijks een klimaatmarkt met informatie en workshops over energiebesparende maatregelen, verduurzaming, nieuwe duurzame technieken en subsidies en regelingen.  We nemen ook dit jaar weer deel aan de Duurzame Huizenroute.  

De gemeente deelt vanaf maart elektrische auto's met inwoners, voorlopig enkel in Zierikzee. Zo krijgen inwoners ook toegang tot duurzame en betaalbare mobiliteit. 

Het is ook de bedoeling om het aantal deelauto's uit te breiden op het eiland.  Zo helpt OnzeAuto bewoners van wijken, buurten en organisaties om auto's met elkaar te delen.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G