Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Tijdelijke opvang vluchtelingen
Sinds 2022 zet de gemeente Schouwen-Duiveland in op crisisnoodopvang en gemeentelijke- en
particuliere opvang voor Oekraïners. De veiligheidsregio’s kregen de taak om het COA te ontlasten. Ook in 2024 wordt van ons verwacht dat we voldoende opvangplaatsen bieden voor beide vluchtelingengroepen.  Deze crisisaanpak wordt met het mogelijk intreden van de Spreidingswet omgezet naar een structurele oplossing waarbij gemeenten een wettelijke taak opgelegd krijgen bij de opvang van asielzoekers.

Opvang Oekraïense vluchtelingen
Via de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO) organiseren we  de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Deze regeling gaat over in de Tijdelijke Wet opvang ontheemden Oekraïne. Hier geldt een taakstelling per veiligheidsregio om voor voldoende opvang te zorgen. De gemeente zet de opvang voort zolang als nodig is en werkt tegelijk aan het toekomstbestendig maken van deze opvang. 

Zeeuwse afspraken opgave Asielketen
De Zeeuwse gemeenten hebben hun gezamenlijke taakstelling en opgaven verdeeld en vastgelegd in de ‘Zeeuwse afspraken opgave asielketen‘. Dit met als doel om als Zeeland gezamenlijk uit de asielcrisis te komen. We leveren hieraan een bijdrage door in te zetten op een aantal onderdelen:
• Huisvesting van 8 tot 12 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) met een verblijfsstatus. 
Realisatie van dit onderdeel uit de Zeeuwse afspraken vond plaats in 2023. 
• Realisatie van een noodopvang-locatie voor een periode van maximaal 5 jaar voor 150 tot 250 personen.
• Uitvoering geven aan het plan 'sociaal werkers'.
• Bovenstaande met in achtneming van ondersteuning en financiering Rijk.

Stand van zaken

Tijdelijke opvang vluchtelingen
De Spreidingswet trad  op 1 februari 2024 in werking. Dit betekent dat de opvang van asielzoekers een wettelijke taak is. Schouwen-Duiveland moet volgens deze wet 197 asielzoekers opvangen. Op peildatum 21 mei 2024 zijn er 70 bedden beschikbaar voor asielzoekers, namelijk 50 bedden in de crisisnoodopvang en 20 bedden in het Flecther hotel in Nieuw-Haamstede.


Opvang Oekraïense vluchtelingen
De gemeente moet zich inspannen om per 1 februari 2025 in totaal 462 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Op peildatum 30 april 2024 was het aantal gerealiseerde bedden 346.


Zeeuwse afspraken opgave Asielketen
De gemeente is in gesprek met het COA over de realisatie van de noodopvang. Over de beoogde locatie voor de noodopvang communiceerden wij richting omwonenden op 22 mei 2024. De overige onderdelen verlopen volgens plan.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G