Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We zetten in op het toevoegen van betaalbare woningen in de kernen. Het gaat hier om zowel het huur- als het koopsegment. De betaalbaarheid van deze woningen borgen we door afspraken met de woningcorporatie en ontwikkelaars en door verschillende beleidsinstrumenten. 

Stand van zaken

Er staat steeds meer druk op de betaalbaarheid van woningen. Bij grotere projecten op gemeentelijke gronden worden afspraken gemaakt over het aantal betaalbare woningen (1/3 betaalbaar). Deze afspraken maken we ook met woningcorporaties.  Woningen die worden verkocht door de woningcorporatie zijn betaalbaar voor starters. We zien in de praktijk dat het steeds moeilijker wordt om betaalbaar te bouwen, onder andere door gestegen bouwkosten, gestegen rentes, etc. 

Bij particuliere initiatieven is het moeilijker hierop te sturen. Een van de instrumenten daarvoor is de bijdrage aan het transitiefonds. Bij het toevoegen van een betaalbare, levensloopgeschikte woning kan de gemeente de stortingsplicht in het fonds overnemen. Dit stimuleert de bouw van betaalbare woningen. 

Geld (indicator)

O

Tijd (indicator)

O