Portefeuillehouder
Hanno Canters

Omschrijving (toelichting)

Na herhaaldelijk uitstel lijkt, na besluitvorming in de Eerste Kamer op 7 maart van dit jaar, de Omgevingswet op 1 januari 2024 te worden ingevoerd. Onze gemeente heeft zich de afgelopen jaren op de Omgevingswet voorbereid. De implementatie van de nieuwe wet brengt, zoals bekend, forse wijzigingen met zich mee. Overheden, stedenbouwkundige bureaus, ontwikkelaars, adviseurs en anderen die betrokken zijn bij besluitvorming over de fysieke leefomgeving, moeten vanaf 1 januari ervaring op gaan doen met een nieuw juridisch instrumentarium. Die verandering komt op een moment dat we te maken met forse opgaven zoals wonen, verduurzaming en de stikstofproblematiek. Het is lastig te voorspellen wat het werken met de nieuwe wet precies gaat betekenen. We moeten rekening houden met aanloopproblemen en extra benodigde capaciteit om het nieuwe instrumentarium eigen te maken.

Stand van zaken

Vanaf 1 januari 2024 werken we met de omgevingswet.  De eerste verzoeken zijn ondertussen afgehandeld. Daarnaast zijn we volop bezig met het omgevingsplan. De komende maanden verwachten we hier de eerste ervaringen mee op te doen.

Het is nog steeds lastig te voorspellen wat het werken met de nieuwe wet precies betekent. We moeten rekening houden met aanloopproblemen en extra benodigde capaciteit om het nieuwe instrumentarium eigen te maken.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G