Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We zetten in op het realiseren van gezonde, energieneutrale en zo mogelijk circulair gebouwde onderwijshuisvesting of renovatie. Dit om zo voor onze kinderen een zo gezond mogelijk binnen- en buitenklimaat in en om school te realiseren. In het 'Meerjarenplan en meerjarenuitvoeringsprogramma 2021 - 2024',  houden we budgettair rekening met de nieuwste bouweisen per 1 januari 2021: Bijna Energieneutraal. We hebben met de schoolbesturen afgesproken dat zij via een eigen bijdrage energieneutrale scholen kunnen realiseren. We willen uiteindelijk een kwalitatief rijker aanbod realiseren voor de kernen en de omliggende regio’s. Met de vaststelling van het Meerjarenplan en -uitvoeringsprogramma 2021 - 2024 is in de meerjarenbegroting de benodigde investering gedekt. Afhankelijk van op te leveren haalbaarheidsonderzoeken en akkoord van de raad kan het benodigde budget de komende jaren daarmee worden vrijgemaakt en ingezet. De vooruitblik van de haalbaarheidsonderzoek voor 2024 en verder is apart per cluster op ons eiland opgenomen in deze begroting.

Na oplevering van de haalbaarheidsonderzoeken moeten we hoe dan ook het meerjarenplan en -uitvoeringsprogramma herzien. In 2024 staat de evaluatie hiervan gepland. In de evaluatie kijken we ook naar de locaties die nog onderzocht moeten worden. Dit zijn de scholen in Bruinisse en in Zierikzee Poortambacht.

Voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken heeft de raad via een voorziening € 260.000 procesgelden voor de schoolbesturen beschikbaar gesteld. Voor 2024 vragen we via de lijst te honoreren prioriteiten 2024 - 2027 een eenmalige ophoging in 2024 van dit budget met € 65.000. Dit om de schoolbesturen in de doorlopende onderzoeken te blijven faciliteren.

Stand van zaken

Wij hebben ICS als externe partij in de hand genomen om ons en de schoolbesturen te begeleiden om te komen tot een nieuw IHP. Verschillende projecten  liepen vertraging op omdat onder schoolbesturen nieuwe inzichten zijn ontstaan over de toekomst van schoolgebouwen. Dit willen zij aan de orde stellen bij het opstellen van een nieuw IHP.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

O