Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

Het Handboek begraafplaatsen, het beleid voor de gemeentelijke begraafplaatsen is uit 2016 . Dat betekent dat we eind 2023 of begin 2024, wegens de beleidscyclus van vijf jaar, het beleidsplan opnieuw aan de raad ter vaststelling aanbieden.  Daarvoor stellen we ook een behoefte-capaciteitsberekening op. Ook besteden we in dit beleid aandacht aan de afspraken vanuit het coalitieakkoord. Dit betreft onder andere de mogelijkheid om particuliere graven uit te geven voor een langere periode dan dertig jaar, het faciliteren van aanvragen om bijzondere begraafplaatsen te stichten en de termijn waarbinnen rechthebbenden kunnen kiezen voor de verlenging van grafrechten. Daarbij hoort ook een communicatietraject over het nieuw vastgestelde beleid en de verschillende typen graven.

We bieden de raad een voorstel aan waarin is uitgewerkt in hoeverre de tarieven voor de uitgifte van algemene graven verlaagd moeten worden, om zo gelijk te zijn aan de kosten van een crematie.

Stand van zaken

Wegens prioritering binnen andere dossiers, is het aanbieden van het beleid begraafplaatsen verschoven naar het derde of vierde kwartaal 2024. De voorbereidingen zijn overigens in volle gang. Dat betekent dat de behoefte-capaciteitsberekening gereed is en uitgewerkt wordt in scenario's voor de verschillende begraafplaatsen. Aan de hand van het definitieve rapport inzake Funerair erfgoed werken we in het eerste kwartaal 2024 eveneens verschillende scenario's uit  

Geld (indicator)

-

Tijd (indicator)

O