Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

Het 'Hospitality HUB' draagt bij aan het oplossen van het personeelstekort in de horeca, recreatie en bakkerij. Dit initiatief is door Pieter Zeeman Lyceum en Scalda uitgewerkt in een masterplan. In de Hospitality HUB bieden het onderwijs en de bedrijven workshops, trainingen en begeleiding aan waarbij de overgang van het VMBO naar MBO-onderwijs soepeler verloopt en leerlingen/studenten beter worden voorbereid op werk bij de ondernemingen op het eiland en worden begeleid naar een startkwalificatie (MBO2) via 'thuisnabij' onderwijs'. Dit gebeurt binnen twee projecten:

1. In het schooljaar 2023 / 2024 start binnen de Hospitality HUB de doorlopende leerlijn in samenwerking tussen Pieter Zeeman Lyceum en Scalda.  Met o.a. voorlichtingsactiviteiten, gastlessen en bedrijfsbezoeken blijven de scholen met ondernemers werken aan het verhogen van de instroom.

2. Met het project 'goed werkgeverschap' werken ondernemers met ondersteuning van een projectleider aan het invulling geven aan goed werkgeverschap. In 2023 zijn de bedrijven samen met Pieter Zeeman Lyceum en Scalda gestart met een stichting om uitvoering te kunnen geven aan hun ambities, vastgelegd in een convenant. In 2024 volgt verdere uitvoering van dit convenant in concrete projecten. Bovendien blijven de betrokken bedrijven en brancheorganisaties zich inzetten om nog meer bedrijven te betrekken bij dit samenwerkingsverband.


Om deze 'Hospitality HUB' op te zetten stellen wij voor nog twee schooljaren een projectsubsidie beschikbaar van € 95.000 per jaar. Het hele project wordt vóór 1 mei 2025 geëvalueerd. 

Stand van zaken

Betrokken partijen zetten momenteel conform planning in op het uitvoeren van de afgesproken activiteiten.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G