1.4.1.3. We continueren het project Living Labs Schouwen-Duiveland Grevelingen Oosterschelde
Omschrijving (toelichting)
Living Lab zien wij als een uitstekend middel om in samenwerking met ondernemers, overheden, onderwijs- en kennisinstellingen stapjes te zetten in innovatieve (praktijk)oplossingen voor opgaven die spelen op Schouwen-Duiveland. Een voorbeeld is broedplaats zoetwater Schouwen-Duiveland. Het zorgt voor een stevige band met deelnemende partijen om kennis en onderzoek naar onze ondernemers en maatschappelijke organisaties te brengen en zo hun innoverend vermogen te vergroten. Bijkomend effect is dat deelnemende partijen en studenten onderling een band krijgen en er ook een band met Schouwen-Duiveland ontstaat doordat deelnemers onze gemeente beter leren kennen. Wij continueren Living Lab. Het levert inmiddels een bijdrage aan de versterking van de economie, onderwijs, het innovatievermogen van bedrijven en is een belangrijk project op de agenda voor een gezamenlijk arbeidsmarktbeleid. We onderzoeken op welke thema's we de Living Lab-werkwijze nog meer kunnen inzetten en wat dit betekent voor de capaciteit en inzet in de organisatie.
Op de lijst te honoreren prioriteiten 2024-2027 nemen wij voor 3 jaar een jaarlijks budget van € 35.000 op voor onze communicatie over het Living Lab. Met de inzet van communicatie werd het Living Lab in 2023 heel zichtbaar. Het draagt bij aan meer aandacht van bijvoorbeeld andere overheden voor wat er gedaan wordt en bereikt wordt binnen het netwerk en het biedt daarmee onze gemeente ook kansen.
Stand van zaken
In het derde kwartaal 2024 halen we nieuwe thema's en vraagstukken op bij de living lab-partners en gebiedspartijen. Deze nemen we op in een concept-programmaplan met aandacht voor inhoud, organisatie, capaciteit en financiering. In het vierde kwartaal 2024 leggen we dit concept-programmaplan voor aan de gemeenteraad.