Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We blijven net als in 2023 ook in 2024 als gemeente alert om kansen voor het verbeteren van de zoet waterbeschikbaarheid te verzilveren, met bestaande of nieuwe technieken. Het gaat dan om maatregelen om meer water vast te houden en maatregelen die wateropname van de bodem verbeteren.  Het kan ook gaan om waterbesparende maatregelen, het gebruik van het gezuiverd water van rioolzuiveringen dat als zoet waterbron kan dienen. We zoeken naar concrete locaties om hemelwater op te slaan in plaats van af te voeren, zodat er ook in droge perioden meer zoet water beschikbaar is. Daarnaast zetten we ons in om andere teelten of productiewijzen te stimuleren die minder zoet water vragen. Het benutten van kansen doen we in samenspraak met de agrarische sector, experts en andere betrokkenen.

Ook in 2024 benutten we, net als in 2021, 2022 en 2023, subsidieprogramma's met zoetwaterprojecten. Projecten die gedeeltelijk gefinancierd worden met Europese Plattelandsontwikkelingssubsidie (POP3) en Interreg-subsidie in het kader van samenwerking Vlaanderen Nederland, met daarbij regionale cofinanciering.

Stand van zaken

Het POP3-project demonstreren, monitoren en evalueren van de innovatieve drainages in de poelgronden in Kerkwerve en Dreischor loopt nog tot en met begin 2025. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het zoetwater uit de drains komt beschikbaar om water te sparen. Dit kan in waterbassins waarvoor vergunningen zijn aangevraagd.  

Het interreg-project Praktijkproef Kreekruginfiltratie Noordgouwe is vertraagd vanwege te natte weersomstandigheden in de winter en het voorjaar. Het is niet gelukt de planning te halen om alle drainages en putten voor mei 2024 te realiseren. De nieuwe planning is eind oktober, na de oogst en voordat natte weersomstandigheden zich in de winter gaan voordoen. 

Uit de haalbaarheidsstudies in de fieldlab Burghsluis komt naar voren dat het hergebruik van gezuiverd afvalwater dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie verlaat (het effluent) uit de rioolwaterzuivering (RWZI) Westerschouwen kansrijk is voor de landbouw. Wel is extra nazuivering noodzakelijk. Technisch is hergebruik mogelijk. De betrokken agrariërs, experts en overheden onderzoeken de financiële haalbaarheid en of het experimenteel ook qua beleid en regels mogelijk is. Met het gezuiverde effluent komt er voldoende zoetwater beschikbaar voor het landbouwgebied Burghsluis.

Ook met andere haalbare oplossingen in de fieldlab Burghsluis zetten we een volgende stap. Agrarische gronden bij de Meeldijk kunnen beschikbaar komen om opnieuw waterstaatkundig in te richten. Het gaat om het minder diep maken en verbreden van de watergang. De aanliggende landbouwpercelen worden ondieper gedraineerd. Hiermee wordt minder kwel aangetrokken en kan het water in het perceel beter gestuurd worden. Door deze maatregelen krijgt het gebied een betere zoetwaterbeschikbaarheid.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

O