Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We werken verder aan het vinden van duurzame oplossingen voor de verbetering van onze zoetwaterbeschikbaarheid. Dit doen we via het Living Lab en daarmee de Broedplaats Zoetwater.  In 2024 geven we uitvoering aan de projecten van broedplaats zoetwater waarvoor we tot 2025 subsidies hebben ontvangen. We werken onder andere:

1. In drie regio's in fieldlabs aan een klimaatbestendig en waterrobuust watersysteem. Dat is het fieldlab landelijk gebied Zonnemaire-Brouwershaven, het fieldlab regio Burghsluis en het fieldlab voor de omgeving rond Dijkwater.

2. Aan de uitvoering van de innovatieregeling waarmee we agrariërs met een financiële bijdrage helpen een keuze te maken welke innovatieve technieken ze ook daadwerkelijk willen gaan toepassen.

3. Aan een bodem- en watercoaching traject, met als doel de agrariërs te ondersteunen hoe zij de grond van hun percelen kunnen verbeteren om meer water te vasthouden.

Daarnaast werken we buiten de broedplaats mee aan demonstratieprojecten die moeten aantonen dat duurzame innovatieve oplossingen ook daadwerkelijk functioneren en bij kunnen dragen aan een betere zoetwatervoorziening.

En gaan we in de samenleving partijen zoeken die onze vraag om externe aanvoer van zoet water naar Schouwen-Duiveland ondersteunen om vervolgens in Den Haag en/of Brussel hiervoor de noodzakelijke besluitvorming los te krijgen.  Hiertoe is ook in 2024 een budget van € 100.000 beschikbaar.

Stand van zaken

Van april 2023 tot en met april 2024 adviseerde en ondersteunde Hague Corporate Affairs de gemeente in de lobby zoet water Schouwen-Duiveland. Op diverse momenten vestigde onze gemeente bij politici, bestuurders en ambtenaren in Den Haag en in de zuidwestelijke delta en provincie aandacht op de problematiek en noodzaak van voldoende zoetwater voor de toekomst van ons landelijk gebied en de landbouw. Daarbij maakten we ook de relatie tussen stikstofreductie en voldoende zoet water nadrukkelijk duidelijk. Met de beschikbaarheid van zoet water neemt de uitstoot van stikstof in de lucht en in het water af omdat het gewas met voldoende zoet water de beschikbare stikstoftoediening via mest in zijn geheel kan opnemen. Met onderzoek is aangetoond dat dit leidt tot minder nutriëntenuitspoeling in het oppervlaktewater. De provincie Zeeland besloot in het 2e kwartaal 2024 om verder onderzoek naar externe aanvoer in Zeeland en specifiek onderzoek naar een zoet Grevelingen uit te voeren.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G