Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gaat uit van een gecombineerde aanpak van de actuele kerndoelen met betrekking tot Natuur inclusief stikstofaanpak, Water en Klimaat in het landelijk gebied. Het gaat daarbij ook om de opgave van de verduurzaming van de landbouw en de sociaaleconomische ontwikkelingen in de regio. We nemen actief deel aan het provinciale proces en brengen onze gemeentelijke doelen in. In het Zeeuwse Programma Landelijk gebied en stikstof is opgenomen met welke maatregelen de provincie samen met partijen de doelen wil bereiken. Daarbij hebben wij in ieder geval een rol als het gaat om lokale vertegenwoordiging en belangenbehartiging, en als het gaat om de ruimtelijke vertaling van maatregelen en oplossingen. Verder zoeken we verbindingen en benutten we kansen die zich voor doen om gemeentelijke doelen te behalen. Het gezamenlijk zoeken naar oplossingen is onze insteek. 

Stand van zaken

In september 2024 moeten de provincies hun aangepaste Gebiedsprogramma landelijk gebied en stikstof bij het Rijk aanleveren. Wij vervolgen in 2024 de gesprekken met de provincie over maatregelen en projecten in onze gemeente die bijdragen aan de doelstellingen van Rijk en provincie. De uitvoering van deze maatregelen vinden plaats in de jaren 2024, 2025 en 2026.
In de loop van 2024 komt er meer duidelijkheid voor welke maatregelen de provincie geld ontvangt van het Rijk. De koers en keuzes van het nieuwe kabinet zullen bepalend zijn.

Voor de Kop van Schouwen en omgeving kiest de provincie voor een gebiedenaanpak. In 2024 verkent de provincie met de gemeente en andere gebiedspartijen hoe dit vorm krijgt en welke afspraken nodig zijn. De provincie organiseert een bestuurlijke en ambtelijke gebiedstafel voor overleg, afstemming en samenwerking.  De provincie heeft een externe procesbegeleider aangetrokken om te helpen bij deze gebiedenaanpak. Het is nog niet bekend wanneer deze gebiedstafels plaatsvinden.

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G