Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

De door de raad vastgestelde routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed geeft per gebouw of activiteit aan welke stappen ondernomen moeten worden om in 2040 energieneutraal te zijn. Met het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed zetten wij in op energiebesparing en duurzame energieopwekking. Als gemeente hebben wij een voorbeeldfunctie.

Van 2021 tot en met 2023 maakten wij inzichtelijk wat er per gebouw of activiteit nodig is om te verduurzamen. Het gemeentehuis heeft een energielabel A+++ en is aardgasvrij. Wel moet de verlichting nog worden aangepast. Voor een aantal gebouwen waaronder het gemeentehuis, het kantoor van de reinigingsdienst, de uitvoeringsdienst en de gemeentelijke havens stelden wij in 2023 een plan op voor het versneld verduurzamen. Voor de uitvoering van dit plan van aanpak nemen wij op de lijst te honoreren prioriteiten 2024-2027 een investeringskrediet op van € 660.000. We verwachten de kosten hiervan te kunnen dekken via een besparing op onze energielasten.

Het verduurzamen van de overige gebouwen nemen wij mee in een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP) dat wij in 2024 gaan opstellen. 

 

Stand van zaken

We startten de uitwerking van het voorstel voor het verduurzamen van een aantal gemeentelijke gebouwen en locaties ( gemeentehuis, het kantoor van de reinigingsdienst, de uitvoeringsdienst en de gemeentelijke havens. In het tweede kwartaal 2024 starten we met het opstellen van een Duurzaam Meerjaren Onderhouds Plan (DMJOP)

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G