Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Het door de raad vastgestelde plan van aanpak verduurzaming van bedrijven en verenigingen voorziet in een vouchersysteem voor duurzaamheidsadviezen voor bedrijven en verenigingen met een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m3 aardgas. Ook de uitreiking van de jaarlijkse duurzaamheidsprijs voor ondernemers is onderdeel van dit plan van aanpak. De raad stelde hier eerder tot 2028 € 50.000 per jaar voor beschikbaar.

Ook stelde de raad een stimuleringslening vast voor bedrijven en verenigingen. Met deze stimuleringslening kunnen bedrijven en verenigingen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) in aanmerking komen voor een laagrentende lening voor het uitvoeren van duurzame maatregelen. Het plan van aanpak voor verduurzaming bedrijven voeren we gebiedsgericht uit. 

Stand van zaken

Het plan van aanpak verduurzaming bedrijven voeren we gebiedsgericht uit in Bedrijvenpark Zierikzee Zuid, Renesse en Burgh-Haamstede. Op basis van de inventarisaties en duurzaamheidsscans vormen we Actie Leer Teams die aan de slag gaan met concrete projecten. Vanuit de gelden van de regeling Capaciteit Decentrale Overheden voor Klimaat- en Energiebeleid (CDOKE) zetten we extra ondersteuning in voor ondernemers in de begeleiding van de Actie Leer Teams en voor de begeleiding van individuele bedrijven. 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G