Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Om energieneutraal te kunnen worden moeten we niet alleen duurzame energie opwekken en energie besparen, maar ook energie lokaal opslaan. Initiatieven om energie te besparen of op te wekken worden al volop gestimuleerd, energieopslag blijft daarbij achter. We zullen op zoek moeten naar innovatieve oplossingen voor energie opslag, innovatie zorgt immers voor vooruitgang. 

Door het instellen van een ‘Innovatiefonds energieopslag’ kunnen bedrijven en particulieren in aanmerking komen voor subsidie bij de uitvoering van innovatieve projecten met betrekking tot de lokale opslag van duurzaam opgewekte energie. Het gaat in eerste instantie om het subsidiëren van innovatie; de subsidiëring van opslagsystemen kan onderdeel van dit innovatiefonds zijn. Het delen van opgedane kennis en ervaring door de subsidieontvanger maakt onderdeel uit van de subsidiecriteria. 

Voor het instellen van het innovatiefonds energieopslag en de concrete uitwerking van de criteria om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage uit dit fonds, komt het college voor het zomerreces 2024 met een voorstel richting de raad. 

We nemen voor het (laten) opstellen van het ‘Innovatiefonds energieopslag’ en het vullen van het fonds € 150.000,- op in de jaarschijf 2024 van de lijst te honoreren prioriteiten. Als het budget uitgeput dreigt te raken dan komt het college naar de raad met een voorstel voor aanvullend budget.

Stand van zaken

We onderzoeken de mogelijkheden voor een innovatiefonds. In het derde kwartaal 2024 ronden we het onderzoek af en komen we met een voorstel voor een regeling.

 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G