Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

De gemeente heeft als doel om in 2040 energieneutraal te zijn. Om deze ambitie te bereiken stellen wij iedere 5 jaar een energieagenda op met projecten en maatregelen. Van 2024 - 2028 voeren we de tweede energieagenda uit met projecten op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking, warmtetransitie en duurzame mobiliteit.

Op regionaal niveau werken we samen met de provincie, andere Zeeuwse gemeenten, Waterschap en de netbeheerder aan een Regionale Energie Strategie (RES) 2.0. Dit met als doel de CO2 uitstoot in 2030 met 55% te reduceren. De RES 2.0 bestaat uit zeven bouwstenen. Deze zijn:

1. Algemeen;
2. Gebouwde Omgeving;
3. Elektriciteit;
4. Mobiliteit;
5. Energiesysteem;
6. Participatie en Communicatie;
7. Samenwerking en organisatie.

Stand van zaken

In het eerste kwartaal evalueerden wij de Energie-Agenda 2018 - 2023. In het tweede kwartaal stellen we samen met interne en externe stakeholders een nieuwe agenda voor de periode 2024-2028 op. In het derde kwartaal van 2024 leggen wij de nieuwe Energie-Agenda ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

De provincie, Zeeuwse gemeenten, waterschap en de netbeheerder actualiseren de Regionale Energie Strategie (RES 1.0)  in een RES 2.0. In 2022 startten we met het opstellen van een RES 2.0. Deze is nu in concept gereed en ligt ter consultatie bij de gemeenteraden, provinciale staten en het bestuur van het waterschap.  Na het verwerken van de reacties stellen we een definitieve RES 2.0 op, die we in het derde kwartaal 2023 ter vaststelling aanbieden aan Provinciale Staten, gemeenteraden en de besturen van het waterschap en Stedin. 

 

 

Geld (indicator)

G

Tijd (indicator)

G