2.4.2.2. We blijven op zoek naar mogelijkheden om kosten te besparen en ondersteuning efficiënter in te zetten
Omschrijving (toelichting)
De korte termijnacties vanuit het actieplan jeugdhulp zijn uitgevoerd. Wat betreft het actieplan Jeugd loopt de borging van kortetermijnmaatregelen en lopen de maatregelen op middellange termijn. In 2024 volgt een update van het plan en de maatregelen bij meer duidelijkheid over de landelijke Hervormingsagenda Jeugd en de regiovisie Jeugdhulp Zeeland, zodat we onze capaciteit op de juiste activiteiten kunnen inzetten.
De eerste resultaten van het actieplan Grip op Wmo is in 2023 opgeleverd. In 2024 gaan we voort op de ingeslagen weg en het inzetten op (de kwaliteit) van de maatregelen, zoals doelgericht beschikken en verschuiven van Wmo naar Wlz. In SWVO-verband is afgesproken om aanvullend op de uitvoering van de maatregelen in te zetten op het uitvoeren van een communicatie-strategie om zodoende inwoners een beter beeld te geven van de mogelijkheden in het voorliggende veld, inclusief inspirerende voorbeelden. Daarnaast is afgesproken om met ondersteuning van de data-analisten meer in te zetten op het gezamenlijk doorgronden van de lokale data en daarvan te leren. In 2024 volgt ook het nieuwe Wmo-inkooptraject waarin we de resultaten van Grip op Wmo meenemen. Wanneer de door het kabinet beoogde wetswijziging het invoeren van een eerlijke eigen bijdrage mogelijk maken gaan we daar mee aan de slag.
We zetten onverminderd in op zoveel als mogelijk uitstroom uit de bijstand richting regulier werk. Hiervoor maken we onder andere gebruik van beschikbare instrumenten als loonkostensubsidie en jobcoaches, gerichte werkleertrajecten en specifieke inzet op doelgroepen, zoals inburgeraars. We volgen eventuele wijzigingen in het rijksbeleid, bijvoorbeeld op basis van de evaluatie van de Participatiewet, en passen ons beleid en uitvoering daarop aan.
In 2023 zijn we gestart met een extern onderzoek om te komen tot een toekomstscenario voor een optimale uitvoering van de Participatiewet en de mogelijke, passende positie en taken hierin voor De Zuidhoek. Onderdeel daarvan is de (eind)evaluatie van de uitvoering door De Zuidhoek volgens de in 2019 vastgestelde strategische koers (transformatieplan). De uitkomsten van het onderzoek worden naar verwachting begin 2024 opgeleverd. Het kan ons ondersteunen bij verdere besluitvorming over de bekostiging en een mogelijk nog efficiëntere uitvoering van de Participatiewet voor de komende jaren.
Zowel binnen de Oosterschelderegio als Zeeuws breed is het grip krijgen op de financiën een belangrijk thema. Er zijn onderzoeken uitgevoerd die handvatten hebben opgeleverd hoe we zorgkosten naar de toekomst toe kunnen beheersen en ook input hebben opgeleverd voor duidelijke signaalfunctie richting het Rijk dat de beschikbaar gestelde middelen ontoereikend zijn.