Hierbij bieden wij u de Programmabegroting 2024-2027 aan.
Na een jaar met de nodige problemen voor onze inwoners, zoals de inflatie, de energieprijzen, de stikstofproblematiek en het op slot zitten van de woningmarkt, zetten we de volgende stappen in de aanpak daarvan. We hebben voldoende in beeld wat ons voor 2024 en de jaren daarna te doen staat. Met de doorontwikkeling van de organisatie op wendbaar werken & organiseren, een sterke dienstverlening, investeren in goed werkgeverschap en het vakmanschap van onze medewerkers, gaan we de opgaven - samen met de gemeenteraad en inwoners van ons eiland - aan.
Gelet op het demissionaire karakter van het kabinet worden gemeentebeleid en -financiering waarschijnlijk pas vanaf Prinsjesdag 2024 meer beïnvloed door beleidskeuzes vanuit Den Haag. Het financiële ‘ravijn’ doet zich ook in onze gemeente over 2026 voor, al is dit weliswaar beperkt. Er ligt enerzijds een stabiele meerjarenbegroting, waarbij we anderzijds nog steeds rekening moeten houden met de nodige financiële onzekerheden vanuit het Rijk voor de komende jaren. Hierdoor kunnen we gericht aan de slag met de uitvoering van het coalitieprogramma dat we samen met de gemeenteraad, onze inwoners, ondernemers, organisaties, stads-, dorps- en wijkraden vormgeven.
In het sociaal domein zien we de uitdaging om met een veranderende wet- en regelgeving en bijbehorende financiering te doen wat nodig is. De behoefte van de inwoners neemt verder toe (onder andere jeugdzorg, ouderenzorg, complexe zorg) en tegelijkertijd willen we als gemeente meer aan de voorkant (vroegsignalering, preventie) komen met een brede blik vanuit positieve gezondheid.
Op het gebied van ruimte treedt op 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking. Hierin benaderen we de ruimtelijke vragen integraal. Daarnaast hebben we de ‘Huisvestingsverordening en Structuurvisie Wonen’ vastgesteld. Deze voorziet het woonbeleid van onze gemeente van een goede uitgangspositie voor 2024. We zetten in op versneld bouwen van betaalbare woningen en bevorderen daarmee de doorstroom op de woningmarkt. Ook het verbeteren van de bereikbaarheid van centrumstad Zierikzee en de uitwerking van de mobiliteitsstrategie voor publiek vervoer is een nadrukkelijke opgave. Ten aanzien van het milieu hebben we het ‘Spoorboekje duurzaamheid en milieu’; daarmee werken we aan een toekomstbestendig Schouwen-Duiveland.
In deze programmabegroting gaan wij uit van een reëel meerjarenperspectief. Hierin is de hoge inflatie van de afgelopen periode verwerkt. Ook de door uw raad vastgestelde kaders (uit de kadernota) zijn meegenomen. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft te maken met een krappe en geflexibiliseerde arbeidsmarkt. Met deze begroting wordt een basis gelegd waarmee we de komende jaren verder kunnen met de stads-, dorps- en wijkopgaven. We zijn tevreden dat onze huidige financiële positie het mogelijk maakt dat we in onze samenleving kunnen blijven investeren.
Dit is de tweede programmabegroting van de huidige bestuursperiode. Met het raadsakkoord heeft u de uitgangspunten voor de raadsperiode 2022–2026 benoemd. Aan de hand van het coalitieakkoord ‘Samen Koers Houden 2022-2026’ zetten we de ingezette koers door. In 2024 volgt een halftijdse evaluatie van het coalitieakkoord. Daarnaast werken we in 2024 aan een herijkte strategische visie ‘Tij van de Toekomst’.
Samen houden we koers!
Wij wensen u voor de komende periode gezondheid en kracht toe, mede in het besef dat velen van u elkaar en ons college wijsheid en Gods zegen toewensen.
Zierikzee, 19 september 2023
burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland,
mr. S.J.A. Bronsveld J. Chr. van der Hoek MBA
gemeentesecretaris burgemeester