Portefeuillehouder
Jack van der Hoek

Omschrijving (toelichting)

Op 1 januari 2022 bestaat de gemeente Schouwen-Duiveland 25 jaar. De gemeente is ontstaan nadat de gemeenten Brouwershaven, Bruinisse, Duiveland, Middenschouwen, Westerschouwen en Zierikzee op 1 januari 1997 werden samengevoegd.  Een jubileum waar we in 2022 graag samen met de inwoners, ondernemers en organisaties van ons mooie eiland aandacht aan willen besteden.

Aan de Stadsraad en wijk- en dorpsraden is door het college gevraagd om met ideeën te komen hoe we het 25-jarig bestaan van onze gemeente op gepaste wijze kunnen vieren. We vinden het belangrijk om hier samen met de mensen van Schouwen-Duiveland invulling aan te geven. We verzamelen alle ingezonden suggesties en ideeën. We toetsen daarna in hoeverre een idee uitvoerbaar en financieel haalbaar en verantwoord is. We weten nu nog niet wat de suggesties zijn en welke keuzes we gaan maken. Op de lijst te honoreren prioriteiten is hiervoor een budget opgenomen van €50.000.

Stand van zaken

Jubileumconcerten

Aan de Stadsraad en wijk- en dorpsraden is door het college gevraagd om met ideeën te komen hoe we het 25-jarig bestaan van onze gemeente op gepaste wijze kunnen vieren. De meeste reacties die we hierop terugkregen, hadden betrekking op het organiseren van concerten met muzikanten van het hele eiland. Daarom hebben we Stichting Muzizee benaderd met het verzoek een jubileumorkest samen te stellen. Dit jubileumorkest heeft 3 concerten verzorgd, namelijk op:

  •  Zaterdag 4 juni van 16.00 tot 17.00 uur op de Markt in Brouwershaven.
    Met medewerking van de Drumband Apollo en Majorettevereniging Apollonia.
  • Zaterdag 11 juni van 19.30 tot 20.30 uur op het plein aan de Hogezoom in Renesse. Met medewerking van Drumbeatz van muziekvereniging Luctor et Emergom.
  • Zaterdag 18 juni van 16.00 tot 17.00 uur in het centrum van Bruinisse. 
    Met medewerking van het Bruinisser Visserskoor

 

Optreden Josylvio tijdens Anywave

Voor de jeugd van 12 tot 18 jaar trad rapper Josylvio speciaal op omdat de gemeente 25 jaar bestaat. Dit deed hij op vrijdag 10 juni tijdens het Anywave festival in Brogum Zierikzee. Alle jonge inwoners tussen de 12 en 18 jaar zijn hiervoor persoonlijk door burgemeester Van der Hoek uitgenodigd. 

 

Optreden Marinierskapel

Op vrijdag 4 november treedt de Marinierskapel der Koninklijke Marine op in de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

De kapel heeft opgetreden in bijna alle Europese landen en ver daarbuiten, onder meer in de Verenigde Staten, Rusland, Japan en op de Caraïben. Het repertoire van het orkest is heel veelzijdig. Het loopt uiteen van klassiek harmonieorkest tot flitsende coverbandmuziek.

 

Jubileumeditie SD magazine

In samenwerking met TSTP uit Brouwershaven, de uitgever van het Schouwen-Duiveland magazine, wordt nu gewerkt aan speciale jubileumeditie. Dit magazine – dat volledig in het teken van het 25-jarig bestaan van onze gemeente staat – wordt naar verwachting in september over het hele eiland huis-aan-huis bezorgd.

 

Feestelijke traktatie

In samenwerking met Zeelandia is eerder het idee voor een jubileumkoekje uitgewerkt. Helaas bleek dit om verschillende redenen niet haalbaar. Daarom wordt nu het idee uitgewerkt om alle inwoners op een bolus te trakteren die ze gratis bij een bakker in de buurt af kunnen halen. 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

O