Portefeuillehouder
Hanno Canters

Omschrijving (toelichting)

Op basis van de meerjaren onderhoudsplanning (MJOP) restaureren we de kademuren van de Oude Haven te Zierikzee. De Oude Haven is een uitzonderlijk rijksmonument en bovendien uniek in Europa: Een getijdehaven in een historische binnenstad in combinatie met monumentale gemetselde gewichtsmuren. De restauratie vindt plaats over een lengte van vierhonderd meter. Voor dit project is een subsidie van ontvangen in het kader van de Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten 2019-2020 namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

In juli 2021 heeft de gemeenteraad het besluit genomen om nader geohydrologisch onderzoek uit te voeren om het bouwteam in staat te stellen om “samen met de ontwerper van de kademuren nogmaals kritisch naar de aan te houden waterstanden, grondwaterstanden, belastingen en waterbodemdieptes te kijken.” Op die manier kan eveneens aan de aanbevelingen van de TU Delft uitvoering worden gegeven.

 

Stand van zaken

Het geohydrologisch onderzoek dient uitgevoerd te worden gedurende vier seizoenen, oftewel twaalf maanden. Dit onderzoek door middel van peilbuizen wordt afgerond in juli 2022. Aan de hand van het omschreven proces in het college-akkoord en de resultaten van dit onderzoek, wordt een nieuw voorstel aan de gemeenteraad aangeboden. De gevolgen in tijd en geld zijn vooralsnog onbekend.

Tijd (indicator)

R

Geld (indicator)

R