3.1.1.8. We optimaliseren de strandveiligheid
Omschrijving (toelichting)
Met ingang van het seizoen 2019 is optimalisatie van het toezicht op de veiligheid ingevoerd door een andere wijze van toezicht, aansturing en financiering. Zwemmersgebieden worden dwingender aangegeven waarmee verwachtingen helder worden gemaakt voor strandbezoekers, ondernemers, de reddingsbrigade en voor de gemeente. De werkzaamheden van de Strandreddingsbrigade Westerschouwen (SRB) worden uitgevoerd conform het Strandveiligheidsprotocol. In het seizoen 2020 zijn de in het Strandveiligheidsprotocol genoemde zwemmersgebieden niet aangegeven op het strand om clustering van badgasten te voorkomen in verband met de coronacrisis.
Op 21 september 2020 heeft u een amendement aangenomen waarin u vraag om een evaluatie van de dienstverlening met betrekking tot strandveiligheid met alle betrokken partners. Ook heeft u gevraagd om in samenwerking met de stakeholders tot een voorstel te komen met verschillende scenario's waarbij het huidige niveau van dienstverlening het minimale scenario is. Dit heeft in april 2020 geleid tot een notitie waarin quick wins zijn opgenomen, waaronder het vergroten van het aantal toezichtdagen bij de Verklikkerplaat en extra inzet van de Strandreddingsbrigade Westerschouwen in het hoogseizoen, en een voorstel wordt gedaan tot het opstellen van een 'visie op strandveiligheid'. Op 27 mei 2021 heeft u kennisgenomen van deze notitie en heeft u voor de uitvoering van de voorstellen budget beschikbaar gesteld. Op dit moment wordt uitvoering gegeven aan de voorstellen in de notitie.
Stand van zaken
In 2022 werken we verder volgens de afspraken die we in 2021 met alle partners gemaakt hebben. Het operationeel overleg met ondernemers, horeca, politie en reddingsbrigade in het hoogseizoen is dit jaar weer van start gegaan. Om de verschillende processen rond het strand, inclusief de strandveiligheid, te borgen is de functie van accounthouder strand gecreëerd en wordt hier momenteel op geworven.