Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

We richten de ondersteuning van inwoners die dit nodig hebben, waar mogelijk in op het behoud van eigen regie en het versterken van zelfredzaamheid. We zetten in op vroegsignalering en een integrale benadering, zodat ondersteuning wordt ingezet als problemen nog klein zijn. In onze account- en contractgesprekken bespreken we dit met onze partners als SMWO, kerken, dorpshuizen, dorpsraden, hulpkringen, verenigingen en andere formele en informele ondersteuningsvormen. Het is een weg die we gezamenlijk inslaan. In het kader van vroegsignalering schulden sluiten wij een convenant met partners zoals woningbouwvereniging, nutsbedrijven en zorgverzekeraars, om vroegtijdig te signaleren welke inwoners mogelijk schulden hebben om vervolgens deze inwoners te ondersteunen wanneer gewenst. 

Stand van zaken

Sinds 2021 is vroegsignalering een wettelijke taak van de gemeente. In het kader van vroegsignalering hebben wij het afgelopen jaar convenanten gesloten met partners zoals woningbouwverenigingen, nutsbedrijven en zorgverzekeraars. Ten gevolge van vroegsignalering zijn de rollen van de gemeente en de diverse uitvoerende ketenpartners onderling verschoven. Wij zien hierbij op verschillende aspecten in toenemende mate een rol weggelegd voor werkgevers. De afgelopen periode hebben wij werkgevers proactief voorgelicht op het gebied van vroegsignalering. Tijdens bedrijfsbezoeken zijn wij de dialoog aangegaan met de werkgevers en hebben wij input ontvangen over welke rol zij voor zichzelf zien weggelegd op het gebied van signalering van schulden. Deze proactieve voorlichting aan werkgevers willen we de komende periode voortzetten.

In het eerste half jaar van 2023 wordt een uitvoeringsplan schuldhulpverlening opgesteld. Daarin worden de verschillende rollen van de gemeente en de diverse uitvoeringsorganisaties (onder andere Plangroep, SMWO en Schuldhulpmaatje) en bijbehorende werkprocessen opgenomen.  

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G