Portefeuillehouder
Paula Schot

Omschrijving (toelichting)

Op alle scholen voor primair onderwijs zijn ondersteuningsteams actief. Schoolmaatschappelijk Werk, Jeugdverpleegkundigen, Leerplicht en Intern Begeleiders (IB-ers) werken samen om preventief ondersteuning te bieden aan (ouders van) kinderen waar de school zich zorgen over maakt. De gemeentelijke toegang werkt nauw samen met de partners in het ondersteuningsteam en sluit een aantal keer per jaar fysiek aan bij het team.

Samen met Pieter Zeeman werken we aan een versterking van de samenwerking tussen preventieve partners op de school voor voortgezet onderwijs: IB-ers, Jongerenwerk, leerplicht, JGZ, 1NUL1, Halt, schoolmaatschappelijk werk etc. Onze gemeentelijke toegang is vertegenwoordigd in het ZAT (Zorg Advies Team) van Pieter Zeeman. We willen hiermee problemen vroegtijdig bij de kop pakken, voorkomen dat ze erger worden en individuele hulp bieden als dat nodig is.

Wij besteden ook aandacht aan leerlingen die een school buiten onze gemeente bezoeken. Dit doen wij door samenwerking met het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) en de GGD die op deze scholen aanwezig zijn als signaleringsfunctie en in zorg-overleggen participeren. We werken samen met de gemeenten in de Oosterschelderegio en de partijen in de Regionale Educatieve Agenda (REA).

Stand van zaken

Er zijn verschillende overlegvormen waarbij de problematiek rondom jongeren wordt besproken en op uitvoeringsniveau afspraken worden gemaakt. De opbrengst uit deze verschillende overlegvormen worden onder andere besproken in het LEA (Lokaal Educatieve Agendaoverleg). We hebben gemerkt dat er door Corona en personele wisselingen meer behoefte is aan aandacht en sturing vanuit de gemeente. De verschillende overlegvormen hebben wel plaatsgevonden maar coördinatie wordt gemist. Het komende half jaar maken we tijd vrij om hier invulling aan te geven. 

Tijd (indicator)

O

Geld (indicator)

G